4% dintre lucrătorii UE lucrează în alte țări ale Uniunii Europene

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Tot mai mulți cetățeni dintr-o țară comunitară se deplasează într-un alt stat membru din motive profesionale. Aproximativ 4% dintre cetățenii UE de vârsta activă locuiesc într-un alt stat membru, aceștia fiind persoane cu studii superioare, care au un grad mai mare mobilitate comparativ cu restul populației, potrivit datelor recente ale Eurostat.

3,8% dintre cetățenii UE cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani au locuit într-o altă țară membră UE diferită de a lor în 2017. Acest procent reprezintă o creștere față de 2,5% acum zece ani, situația variază în funcție de țară, de la 1% în Germania la 19,7% în România

Absolvenții universitari sunt mai înclinați spre mobilitate decât restul populației. 32,4% dintre cetățenii UE care s-au mutat au studii superioare, reiese din studiile Eurostat.

Libera circulație a lucrătorilor este unul dintre principiile fundamentale ale Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene. Cetățenii comunitari au dreptul la un loc de muncă într-un alt stat membru, să locuiască fără permis de muncă și să beneficieze de același tratament ca cetățenii țării gazdă în ceea ce privește accesul la locuri de muncă, condițiile de muncă, avantajele sociale și fiscale.

Cetățenii români de vârstă activă reprezintă un procent mai mare de rezidenți într-un alt stat UE, 19,7% în 2017. Alte țări cu procente ridicate sunt Lituania 15%, Croația 14 %, Portugalia 13,9%, Letonia 12,9% și Bulgaria 12,5%.

Comparativ cu anul 2007, procentul resortisanților români care locuiesc într-un alt stat membru a crescut cu 12,3 puncte procentuale. Procentele sunt ridicate în cazul Letoniei 10 pp și al Bulgariei 8 pp.

 

Sursa foto - Eurostat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel