30 de tone de cocaină confiscate în cadrul unor raiduri împotriva unui "supercartel" european

Alexandra Curtache |
Data publicării:
30 de tone de cocaină confiscate în cadrul unor raiduri împotriva unui "supercartel" european
30 de tone de cocaină confiscate în cadrul unor raiduri împotriva unui "supercartel" european

Un "supercartel" care controla o treime din comerțul cu cocaină din Europa a fost doborât în șase țări, a anunțat poliția. Au fost efectuate arestări în Belgia, Franța, Olanda, Spania și Dubai, inclusiv un "pește extrem de mare".

Agenția de poliție a UE, Europol, a anunțat că 49 de suspecți au fost arestați în timpul anchetei, după raiduri în Europa și în Emiratele Arabe Unite care au vizat "centrul de comandă și control" și rețeaua logistică a cartelului.

 

Poliția a efectuat raiduri comune în mai multe țări europene

 

Unul dintre suspecți este un cetățean britanic, despre care se crede că ar fi condus cartelul. Suspectul britanic este descris ca având legături cu Costa del Sol. Acesta a părăsit Spania după o tentativă de răpire împotriva sa și a fugit în Dubai, unde a continuat să conducă operațiunea de trafic de droguri, potrivit unei declarații a Guardia Civil din Spania.

O sursă Europol a declarat pentru agenția de știri AFP că unul dintre suspecții olandezi este un "pește extrem de mare". În total, 14 arestări au fost efectuate în Olanda în 2021, în timp ce doi suspecți olandezi "de mare valoare" au fost arestați în Dubai.

Suspecții olandezi ar avea legătură cu Ridouan Taghi, care a fost arestat în 2019 și este judecat în prezent în Olanda, unde este acuzat de crimă și de conducerea unui grup de contrabandă cu cocaină cu sediul la Amsterdam.

Când Taghi a fost arestat în Dubai, în urmă cu aproape trei ani, a fost descris ca fiind "unul dintre cei mai periculoși și căutați oameni din lume". Reporterul olandez de investigații Peter R de Vries, care a fost împușcat mortal pe străzile din Amsterdam în 2021, se spune că se afla pe lista sa de morți - lucru pe care Taghi l-a negat.

Autoritățile spaniole spun că furnizorul drogului era un cetățean panamez stabilit, de asemenea, în Dubai.

 

Au fost confiscate peste 30 de tone de cocaină

 

Sub numele de cod Desert Light, poliția a efectuat raiduri comune în mai multe țări europene și în Emiratele Arabe Unite între 8 și 19 noiembrie, cu scopul de a dezmembra cartelul.

Arestările au avut loc în urma unor investigații paralele în Spania, Franța, Belgia, Țările de Jos și EAU, coordonate de Europol, în ceea ce agenția UE a numit "o rețea criminală prolifică" implicată în traficul de droguri la scară largă și în spălarea de bani. Au fost implicate, de asemenea, poliții din Regatul Unit, SUA și Bulgaria.

Au fost confiscate peste 30 de tone de cocaină, despre care poliția crede că ar putea reprezenta o treime din totalul comerțului din Europa.

Zece persoane au fost arestate în Belgia, șase în Franța și 13 în Spania, precum și 14 în Olanda în 2021. Un total de șase suspecți "de mare valoare" au fost arestați în Dubai.

 

Procurorii olandezi au declarat că vor solicita extrădarea suspecților din Emiratele Arabe Unite

 

Aceștia au precizat că unul dintre suspecți este un bărbat în vârstă de 37 de ani, cu dublă cetățenie olandeză și marocană, care a fost reținut pentru că ar fi importat mii de kilograme de cocaină în Olanda în 2020 și 2021.

"Acestea sunt infracțiuni penale grave care țin de traficul internațional de droguri, în principal din America de Sud, prin porturile Anvers și Rotterdam", a precizat Parchetul olandez.

Cartelul de droguri era condus din Emiratele Arabe Unite, unde suspecții se simțeau de neatins și se bucurau de un nivel de trai ridicat, potrivit Guardia Civil. Arestările au fost efectuate în urma unui acord de cooperare încheiat între Europol și EAU în septembrie, care a permis ca doi ofițeri de aplicare a legii din EAU să fie detașați la sediul central al agenției UE din Olanda.

"Această acțiune coordonată de reprimare trimite un mesaj puternic infractorilor care caută să se refugieze de forțele de ordine", a declarat Europol într-un comunicat, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel