Ziua Unirii Principatelor Române - Ceremonii militare și religioase organizate în toată țara

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la data de 24 ianuarie. În această zi sărbătorim primul pas făcut spre înfăptuirea statului naţional unitar român.

Ministerul Apărării Naţionale organizează, marţi, împreună cu autorităţile centrale şi locale, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Potrivit MApN, în Bucureşti va avea loc, de la ora 10,00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române, o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Tot în Capitală se va desfăşura, de la ora 12,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, o ceremonie în care vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt".

Românii sărbătoresc la 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti - Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Unirea Principatelor Române, pe 24 ianuarie

 

Pe 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București, ca domnitor al Țării Românești, după ce, la 5 ianuarie, fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, ce înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas spre realizarea statului român modern, ce cunoaște apogeul la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Impusă sub o puternică presiune populară, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza avea să obțină ulterior și recunoașterea externă, completând astfel dorința unionistă a românilor.

Cu toate că domnia lui Alexandru Ioan Cuza nu este de lungă durată (1859-1866), societatea românească trece în această perioadă printr-o serie de schimbări care aduc valoare statului: Parlament unic, Armată unică, sistem de învățământ unitar.

Reformele politice și economice îndreaptă tânărul stat pe calea modernismului european, potrivit MAPN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel