Zelenski spune că nu va participa la summitul G20 dacă Putin va fi acolo 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU

Ucraina nu va participa la summitul G20, care se va desfăşura la jumătatea lunii noiembrie în Indonezia, dacă la reuniune va participa preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat joi şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

''Poziţia mea personală şi cea a Ucrainei este că dacă liderul Federaţiei Ruse participă, atunci Ucraina nu va participa'', a spus Zelenski la Kiev la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

''Vom vedea, mai sunt câteva zile'', a completat preşedintele ucrainean. El a fost invitat la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20, şi până în prezent susţinuse că ar fi urmat să participe, cel puţin prin videoconferinţă.

Vladimir Putin a fost invitat de preşedintele indonezian Joko Widodo să participe la summitul din insula Bali, dar nu a precizat până în prezent dacă va fi prezent acolo.

Indonezia a fost supusă unor puternice presiuni occidentale pentru a nu-l invita pe Putin la summitul G20, dar această ţară a ales să-şi menţină o poziţie neutră faţă de conflictul provocat de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că şi chiar dacă va participa la acest summit nu vede ''necesitatea'' unei întrevederi acolo cu omologul său american Joe Biden, care afirmase anterior că nici el nu vede ''vreo raţiune'' de a se întâlni acum cu liderul de la Kremlin.

 

Atacul de luni a costat Rusia cel puțin 400 de milioane de dolari

 

'În loc să depăşească sărăcia', Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federaţia Rusă, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat marţi seara, potrivit EFE şi Unian.

'Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni), rachetele şi dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii', a spus Zelenski.

Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni. Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat cu toate acestea sute de aşezări fără energie electrică.

'Şi acesta este doar un atac!'- a exclamat Zelenski. 'Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruşi... În loc să învingă sărăcia din ţara sa, liderul rus cheltuieşte totul pentru a evita să recunoască o greşeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei', a afirmat preşedintele ucrainean.

Anterior şeful administraţiei militare regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase pe contul său din Telegram că atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 31 octombrie au costat ţara agresoare circa 400-600 milioane de dolari, ceea ce reprezintă bugetul anual al unor mari oraşe industriale ruseşti precum Ekaterinburg sau Novosibirsk, potrivit Unian.

Cât costă individual rachetele folosite de Rusia



Calculul e simplu, a explicat Bratciuk. Rusia a lansat luni cel puţin 50 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555. O rachetă Kh-101 costă 13 milioane de dolari, iar una Kh-555 - 7,5 milioane de dolari.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marţi seară - potrivit Ukrinform - că administraţia americană a alocat 55 de milioane de dolari din fondurile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru repararea şi întreţinerea infrastructurii de alimentare cu agent termic în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel