Zelenski, răspuns pentru Putin, după dicursul de la parada din Piața Roșie 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor

La scurt timp după discursul lui Vladimir Putin din Piața Roșie din Moscova, președintele Ucrainei a transmis un mesaj.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters.

''În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga'', a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, marchează la 9 mai victoria fostei Uniuni Sovietice în Al Doilea Război Mondial.
În Piaţa Roşie din Moscova, preşedintele Vladimir Putin a rostit un discurs şi a prezidat o paradă militară unde sunt expuse printre altele trupe, tancuri şi rachete balistice intercontinentale.

Zelenski: "Ucraina are drumul său"



Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are ''drumul său''.

''Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni din coaliţia anti-Hitler, au înfrânt nazismul. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga'', a subliniat preşedintele Ucrainei.

Rusia îşi numeşte agresiunea sa militară împotriva Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia. 

Consilierul lui Zelenski a analizat discusul lui Putin

 

Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, oficialul de la Kiev care a analizat discursul rostit luni la Moscova, de ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, de către preşedintele rus Vladimir Putin, subliniat că în nici un caz NATO nu plănuia să atace Rusia şi că războiul corespunde doar "ambiţiilor imperialiste bolnave" ale acestei ţări, transmite EFE.

"Haideţi să repetăm. Ţările NATO nu intenţionau să atace Rusia. Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe alta. Nu există motive raţionale pentru acest război dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei", a comentat Podoliak, pe contul său de Twitter.

În discursul său de luni din Piaţa Roşie din Moscova, Putin a susţinut că Rusia "a realizat o intervenţie preventivă" în Ucraina pe fondul ameninţărilor venite din partea NATO şi a Occidentului şi a dat asigurări că a fost vorba despre "o măsură necesară", "unica posibilă în această situaţie".

Putin a mai afirmat că, în decembrie 2021, Rusia a chemat Occidentul la "un dialog sincer" şi la " găsirea de soluţii şi înţelegeri rezonabile întru binele comun", dar că "totul a fost în zadar", fiindcă ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu au vrut să audă, ceea ce, a apreciat preşedintele rus, "însemna de fapt că aveau cu totul şi cu totul alte planuri", relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel