Zelenski, provocare pentru Putin: "Dacă nu se sperie, să vină"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.

"Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.

"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.

"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Urmează o nouă rundă de negocieri

 

Rusia se aşteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Ucraina să aibă loc într-un viitor "foarte, foarte apropiat", a declarat luni la televiziunea de stat rusă negociatorul rus Leonid Sluţki, după ce o a treia rundă de discuţii s-a încheiat luni seara în Belarus, relatează Reuters.

"Următoarea rundă, a patra, se va desfăşura în Belarus în viitorul foarte, foarte apropiat", a spus Sluţki, adăugând că nu va menţiona deocamdată date exacte.

"Se va stabili, poate mâine", a afirmat negociatorul rus.

A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean.

''A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare'', a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Într-o declaraţie video, acesta a menţionat de asemenea că vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a estimat că este prea devreme pentru a vorbi despre ceva pozitiv după această nouă rundă de negocieri, care "nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor".

"Sperăm că data viitoare vom putea obţine un progres mai important", a afirmat Medinski, într-un briefing difuzat de canalul de televiziune public Rossia 24, citat de AFP.

Acesta a mai spus că speră ca "de mâine să înceapă în sfârşit să funcţioneze" coridoarele umanitare pentru evacuarea de civili, a căror organizare a fost convenită la runda de negocieri din 3 martie.

Ucraina refuză să evacueze civili spre Rusia, în condiţiile în care patru din cele şase coridoare propuse de Moscova duc spre Rusia sau spre aliata Moscovei Belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel