Zelenski, mesaj pentru Europa: Fiți mai rapizi cu ajutorul militar sau vă veți confrunta cu un război lung

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat joi Europa să crească și să accelereze livrările de armament modern și să impună sancțiuni mai dure Rusiei, afirmând că, în caz contrar, războiul s-ar putea prelungi ani de zile.

Într-un discurs video lung și cu cuvinte tăioase adresat liderilor UE, transmis dintr-un tren, Zelenski a declarat că depinde de blocul celor 27 de națiuni să ia măsuri pentru a limita Rusia la mai mult de un an de la invazia sa în Ucraina.

Deși oficialii ucraineni au îndemnat în repetate rânduri partenerii să intensifice furnizarea de arme, comentariile lui Zelenski au reprezentat o manifestare neobișnuit de deschisă a frustrării.

 

UE a fost cea care a întârziat deciziile privind furnizarea de arme



"Dacă Europa așteaptă, răul poate avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război. Stă în puterea dumneavoastră să împiedicați acest lucru", a declarat el într-un discurs adresat liderilor UE, care au purtat discuții cu șeful ONU, Antonio Guterres.

Potrivit acestuia, UE a fost cea care a întârziat deciziile privind furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane de luptă moderne, precum și în ceea ce privește avansarea discuțiilor privind acordarea statutului de membru al UE Ucrainei.

"Stimați colegi, nu aveți impresia că am avut mai puține succese decât întârzieri în acțiunile noastre comune? Din păcate, așa este cazul. Și Kremlinul vede acest lucru", a spus el.

"Nu putem continua să amânăm transferul de arme către soldații noștri ... avem nevoie de avioane moderne. Am vorbit despre acest lucru. Există cu adevărat vreo motivație rațională în întârzierile privind avioanele moderne?".

 

Zelenski a mulțumit Poloniei și Slovaciei 



Zelenski a mulțumit Poloniei și Slovaciei - în prezent membre NATO și care anterior făceau parte din Pactul de la Varșovia - pentru că au fost de acord să furnizeze avioane MiG de fabricație sovietică pe care piloții ucraineni le pot pilota fără pregătire suplimentară.

Aliații occidentali și-au exprimat rezervele severe cu privire la trimiterea de avioane de luptă occidentale modernizate în Ucraina.

Zelenski s-a plâns, de asemenea, că UE nu pare să se grăbească să impună mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel