Zelenski i-a spus lui Macron ce crede despre întâlnirile lui cu Putin 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Zelenski nu crede în discuțiile pe care Macron le are destul de des cu Vladimir Putin. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus joi omologului său francez Emmanuel Macron că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează AFP.

"Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de lideri europeni. "Se pare că în acest moment el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (...). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul", a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia "nu trebuie umilită".

Macron, singurul care are un canal activ de comunicare cu Vladimir Putin



Foarte implicat în criza ucraineană, Macron este unul dintre puţinii lideri care discută regulat cu Vladimir Putin - ceea ce suscită critici în estul Europei - şi face legătura cu preşedintele Zelenski.

Joi, preşedintele francez a declarat că nu exclude o nouă discuţie cu omologul său rus dacă va fi nevoie.

"În probleme de securitate alimentară este nevoie să se discute şi cu Rusia, pentru a încerca să se obţină progrese", a spus Macron. "Atunci când se deschid ferestre de oportunitate, a face presiuni pentru ca discuţiile să fie reluate este util", a adăugat Macron, evocând conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi insistând asupra faptului că războiul trebuie să înceteze.

Totodată, Macron a dat asigurări că "Germania, la fel şi Franţa, nu vor fi niciodată în situaţia de a negocia în numele Ucrainei cu Rusia, ceea ce, de altfel, noi nu am făcut niciodată, nici de a face vreo concesie, nici de a negocia vreo concesie, ci de a cere claritate", relatează Mediafax. 

Polonia, critici dure pentru liderii europeni care vorbesc cu Vladimir Putin

 

Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, informează joi dpa.

"Sunt uimit de toate aceste discuţii purtate cu Putin de cancelarul (federal german Olaf) Scholz, de preşedintele (francez) Emmanuel Macron. Discuţiile (cu Putin) nu duc nicăieri", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda pentru tabloidul german Bild, într-un interviu postat miercuri pe YouTube.

Potrivit lui Duda, discuţiile cu Putin reprezintă "un fel de legitimizare a unei persoane care este responsabilă pentru crimele comise de armata rusă în Ucraina".

Numai Putin este responsabil de trimiterea armatei sale în Ucraina, a spus Duda, adăugând că acesta a fost susţinut de comandanţii săi militari.

Liderul polonez a mai spus că situaţia actuală este comparabilă cu cea de pe vremea lui Adolf Hitler şi a celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Şi a vorbit cineva cu Adolf Hitler aşa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? A spus cineva că el trebuie să-şi 'salveze obrazul'? (A spus cineva) că lucrurile trebuie făcute într-un fel care să nu-l umilească pe Adolf Hitler?", a întrebat preşedintele polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel