Zelenski: Este momentul să se decidă asupra aderării Ucrainei la UE

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că este un „moment crucial" pentru a decide asupra apartenenței țării sale la Uniunea Europeană, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că războiul din Ucraina „va dura”.

„Este un moment crucial pentru a încheia pentru totdeauna discuția lungă și a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu @eucopresedinte (preşedintele Consiliului European, Charles Michel - n.r.) despre continuarea asistenței eficiente și despre lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber", se arată într-un tweet pe pagina de Twitter a președintelui ucrainean, citat de CNN.

Mai devreme, sâmbătă, în timp ce bătălia pentru Kiev continua, Zelenski a accesat de mai multe ori platforma de socializare pentru a posta actualizări.

Zelenski: Este momentul să se decidă asupra aderării Ucrainei la UE

 

Într-un videoclip de 40 de secunde intitulat „nu credeți în falsuri", Zelenski spunea: „Sunt aici. Nu depunem armele. Ne vom apăra țara, pentru că arma noastră este adevărul, iar adevărul nostru este că acesta este pământul nostru, țara noastră, copiii noștri și vom apăra toate acestea. Este tot ce am vrut să vă spun. Glorie Ucrainei".

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina și criza din jurul acestuia „vor dura", el prezicând efecte asupra piețelor alimentare.

„Dacă pot să vă spun un lucru în această dimineață, este că acest război va dura", a declarat Macron la târgul anual de agricultură din Franța.

„Această criză va dura, acest război va dura și toate crizele care vin cu el vor avea consecințe de durată", a adăugat Macron, avertizând: „Trebuie să fim pregătiți”, potrivit Mediafax.

În altă ordine de idei, Statele Unite s-au oferit să ajute la evacuarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, din Kiev pentru a scăpa de amenințările la adresa vieții sale, dar acesta a refuzat până acum să plece, scrie The Guardian, citând Washington Post.

SUA s-au oferit să ajute la evacuarea președintelui ucrainean

 

Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, conștient că este „inamicul nr. 1" al Rusiei, iar familia sa „inamicul nr 2.

Citând oficiali americani și ucraineni, Washington Post a relatat că agențiile de informații americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenski de amenințarea la adresa siguranței sale timp de mai multe săptămâni.

Informațiile de la acea vreme sugerau că echipele de asasini ruși s-ar fi aflat deja în Kiev.

„L-am avertizat nu numai de amenințarea invaziei rusești, care acum este o realitate, ci și de amenințarea la adresa sa personală", a declarat Adam B. Schiff (D-Calif), președintele Comitetului pentru Informații din Camera Reprezentanților: „suntem pregătiți să îl ajutăm în orice fel", potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel