Zelenski admite că a primit semnale că Putin ar fi vrut să negocieze

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat, pe 16 noiembrie, că țările occidentale au dat „semnale” că președintele rus Vladimir Putin a căutat discuții directe cu Ucraina, relatează Kyiv Independent.

„Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. În loc de negocieri tipice în spatele ușilor închise, Zelenski a spus că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului pe scară largă, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă de pe teritoriul sau. Președintele Volodimir Zelenski a spus că ar fi deschis la idee doar dacă Putin nu va mai fi la putere.

Zelenski admite că a primit semnale că Putin ar fi vrut să negocieze

 

Zelenski le-a prezentat marți liderilor G20, reuniți în Indonezia, un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie, printre care și retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților.

„Rusia trebuie să-și retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secțiunilor graniței sale de stat cu Federația Rusă”, arată unul dintre punctele planului.

Însă planul nu a fost pe placul Moscovei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, catalogând condițiile puse de Zelenski că „nerealiste”.

De altfel, generalul Mark Milley a condus în ultimele săptămâni un efort puternic pentru a caută o soluție diplomatică, în timp ce lupta se îndrepta spre o perioadă de acalmie pe timpul iernii.

Dar poziția lui Milley nu este susținută pe scară largă de echipa de securitate națională a președintelui american Joe Biden, inclusiv de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este timpul să facă pună presiune asupra Ucrainei pentru negocieri, potrivit a doi oficiali ai administrației familiarizați cu discuția.

Peskov: Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace cu Rusia

 

Cu toate acestea, Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace cu Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această săptămână că Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace cu Rusia, dar Zelenski a declarat: '[Rușii] nu comunică cu noi'.

Între timp, Polonia a instalat sârmă ghimpată de-a lungul graniței sale cu Rusia în cursul zilei de astăzi, după incidentul mortal de marți după-amiază.

Soldații au fost văzuți instalând sârma ghimpată lângă satul Szyliny, în apropiere de exclava rusă Kaliningrad.

Apărările înalte de 2,5 metri și late de 3,5 metri au fost instalate pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două țări, pentru a preveni trecerile ilegale în Polonia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel