Zelenski a ordonat mobilizare generală în Ucraina: bărbații cu vârste peste 18 ani nu au voie să părăsească țara

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat mobilizare generală în toată Ucraina. În acest sens, Zelenski a semnat un decret care dispune mobilizarea tuturor recruților și rezerviștilor din toate regiunile ucrainene.

Bărbații cu vârste peste 18 ani nu au voie să părăsească țara. Mobilizarea este pentru 90 de zile, potrivit decretului semnat de Zelenski.

Decretul prevede că „înrolarea recruților, a rezerviștilor și implicarea vehiculelor pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale a Ucrainei, Serviciului de Securitate al Ucrainei, Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Serviciului de Stat Special de Transport, Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina și alte formațiuni militare ale Ucrainei va fi făcută în măsura și în conformitate cu planurile de moblizare”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene. De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare. Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

 

Bilanţul atacurilor Rusiei a ajuns la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi 

 

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi în Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în cursul nopţii de joi spre vineri.

"Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări", a afirmat Volodimir Zelenski, prezentând bilanţul primei zile a invaziei militare ruse.

Autorităţile ucrainene au raportat sute de explozii provocate de armata rusă asupra obiectivelor militare şi de infrastructură. Membrii personalului de întreţinere de la complexul centralei nucleare dezafectate Cernobîl sunt "ţinuţi ostatici" de armata rusă, după ocuparea zonei, a declarat Alyona Şevţova, consilier al Forţelor Terestre ucrainene.

Casa Albă a cerut Rusiei să elibereze imediat personalul deţinut la Cernobîl. Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, a exprimat preocupare că operaţiunile armatei ruse ar putea afecta eforturile de menţinere la nivel scăzut a radioactivităţii în zonă.

Conform serviciilor de informaţii militare din SUA, armata rusă vrea să atace masiv Kievul cu avioane, rachete şi forţe terestre. În prezent, au loc lupte între armata ucraineană şi trupele ruse la periferia nordică a capitalei Ucrainei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel