Vrei să ții o dietă după sărbători? Nu exagera, că faci mai rău! 10 sfaturi prețioase de la nutriționiști

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Vrei să ții o dietă după sărbători - 10 sfaturi prețioase de la nutriționiști
Vrei să ții o dietă după sărbători - 10 sfaturi prețioase de la nutriționiști

Ca în fiecare an, nicio sărbătoare nu este completă fără să ne înfruptăm din bucatele festive tradiționale, în principal produse pe bază de carne de porc. Aceste mâncăruri grase, alături de deserturile alese ne pot da peste cap dieta obișnuită. Nu mai vorbim de kilogramele în plus. Nutriționiștii avertizează însă la modul cum ne revenim după Sărbători. Nu trebuie să exagerăm și s-o dăm în extrema cealaltă.

Una din cele mai obișnuite rezoluții de Anul Nou este adoptarea unui stil de viață sănătos. Și ce modalitatea mai bună de a face acest lucru decât să începi cu o dietă drastică? Complet greșit, avertizează experții în nutriție.

Când vine vorba de alimentație, abordarea "liber la toate", în care dați iama fără să vă gândiți la nimic pentru perioade lungi de timp, este la fel de rea ca și abordarea "totul sau nimic", care vă face să vă simțiți privați pe termen lung, spune nutriționistul american Etosha Farmer, citat de Forbes.

"Aceste excese, pe termen scurt, pot duce la tulburări digestive, oboseală, pofte crescute și sentimente de vinovăție sau rușine", spune Miranda Galati, dietetician autorizat și fondator al Real Life Nutritionist. În plus, "poate favoriza inflamația și ceața cerebrală, deoarece deraiază metabolismul", spune Haylie Pomroy, nutriționist celebru și autor al cărții Cooking for a Fast Metabolism.

În acest caz, cheia este să fiți atenți la alegerile alimentare și să vă răsfățați cu moderație.

"Chiar și dulciurile tale preferate își pot face loc într-o dietă sănătoasă și echilibrată", spune Emilie Berry, dietetician autorizat din Louisiana.

"Regula mea generală este ca atunci când ieșiți în oraș să mâncați sau la o adunare, alegeți un singur lucru cu care să vă "răsfățați" și încercați să faceți alegeri sănătoase în jurul acestuia", explică nutriționistul. Concluzia: să vă răsfățați cu o cupă de înghețată sau o felie de plăcintă este absolut în regulă. Să mănânci prăjituri și bomboane în exces, însă, nu este.

legume-proaspete-dieta-dupa-sarbatori

 

Vrei să ții o dietă după sărbători? 10 sfaturi prețioase de la nutriționiști


Iată zece sfaturi simple, aprobate de nutriționiști, pentru a vă ajuta să vă readuceți dieta pe drumul cel bun după excesele de Sărbători.

1. Stați departe de diete care promit "curățare și detoxifiere"

"Mulți oameni simt că trebuie să ajungă la extrema cealaltă pentru a "repara" ceea ce au stricat de sărbători. Dar dietele de urgență nu sunt durabile și rareori sunt sănătoase", spune Berry.

A recurge la o dietă extremă nu va face decât să înrăutățească relația cu mâncarea pe termen lung. O abordare mai bună este să vă întoarceți la rutina normală și să vă construiți starea de bine de acolo.

2. Lăsați la o parte rezoluțiile de Anul Nou 

În loc de o rezoluție, stabiliți-vă un obiectiv distractiv de sănătate pentru 90 de zile. De exemplu, mergeți la două până la patru alergări pe săptămână, mâncați mai multe mese gătite în casă sau meditați zilnic. Această abordare vă oferă un obiectiv care se apropie suficient de repede încât s-ar putea să îl respectați cu adevărat.

mancare-gatita-dieta-dupa-sarbatori

3. Consumați din plin proteine și fibre

E momentul să dați prioritate proteinelor, fibrelor și grăsimilor sănătoase pe măsură ce vă întoarceți la adoptarea unor mese echilibrate. Încercați să consumați 25 până la 30 de grame de fibre pe zi prin creșterea aportului de alimente precum linte, fasole, frunze verzi și cereale integrale.

4. Nu trece de la o extremă la alta

Nu trebuie să schimbați complet alimentația. Păstrați câteva dintre bunătățile preferate de sărbători în congelator, astfel încât să vă puteți bucura de ele odată ce festivitățile s-au terminat. Scopul este de a găsi un echilibru în fiecare zi pentru a evita excesul atunci când se apropie următoarea sărbătoare.

Bea mai multă apă și nu sări peste micul dejun

 

5. Creșteți aportul de apă

Beți minimum doi litri de apă pe zi. Menținerea unei hidratări adecvate vă va ajuta organismul să metabolizeze corect carbohidrații și să elimine excesul de sodiu, reducând astfel balonarea burții. Puteți consuma și ceaiuri sau infuzii.

6. Nu săriți peste micul dejun

Mâncați întotdeauna în maximum 30 de minute de la trezire. Mâncatul în termen de 30 de minute de la trezire și luarea a trei mese și două gustări pe zi vă va ajuta să nu faceți excese mai târziu. 

Vrei să ții o dietă după sărbători - 10 sfaturi prețioase de la nutriționiști

7. Gustări inteligente

"Dacă aveți de gând să vă răsfățați cu bunătăți cu mult zahăr, o modalitate surprinzătoare de a combate depozitarea grăsimilor este să adăugați grăsimi", spune Pomroy.

Combinați zahărul cu surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile crude, semințele și unturile de semințe sau un sfert de avocado. Iar dacă mâncați ceva precum o înghețată, alegeți o opțiune cu grăsimi complete în locul uneia fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, adaugă Pomroy. Explicația: grăsimea încetinește rata de livrare a zahărului, astfel încât glicemia nu va crește brusc, iar corpul tău va fi mai puțin probabil să stocheze acel zahăr sub formă de grăsime, explică nutriționiștii.

Mai multe legume, mai puține alimente procesate

 

8. Evită alimentele procesate

Concentrează-te pe alimente proaspete în forma lor naturală. Limitarea alimentelor procesate, care conțin cantități mari de sodiu, zahăr și grăsimi nesănătoase, în general, poate ajuta rapid la curățarea dietei și la revenirea pe drumul cel bun, explică experții în alimentație sănătoasă. Încercați să mâncați cel puțin un fruct și două legume diferite în fiecare zi.

9. Dublați numărul de legume

Mănâncă mai multe legume precum ridichii, țelină, castraveți și ardei gras. Toate acestea conțin multe fibre, ceea ce vă va ajuta să ardeți depunerile asimilate în timpul sărbătorilor. De asemenea, au fitonutrienți termogeni, ceea ce înseamnă că nu numai că te ajută să arzi grăsimea acumulată în ani.

10. Fă mai multă mișcare

Cea mai bună dietă după Sărbători e mișcarea. Bucurați-vă de mișcare de intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos, pentru a stimula digestia. Alte antrenamente de intensitate scăzută de luat în considerare includ yoga, înotul și tai chi. Toate pot fi făcute acasă, indiferent de vremea de afară.

alergare-secret-dieta-sarbator

---------------------------------------------------

Notă: Acest articol este pur informativ. Editorii ȘtiriDiaspora.ro nu pot da sfaturi de nutriție, nu pot prescrie niciun tratament medical și nu pot stabili niciun tip de diagnostic. Sfaturile și trucurile noastre sunt complementare tratamentelor alopate. În cazul în care aveți probleme de sănătate și probleme cu greutatea, vă rugăm să consultați un medic specialist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel