Vrei să muncești în Germania? Ce ar trebui să știi despre condițiile de muncă de acolo, perioada de probă și salariu

Editor Team |
Data publicării:
Vrei să muncești în Germania? Ce ar trebui să știi despre condițiile de muncă de acolo, perioada de probă și salariu
Vrei să muncești în Germania? Ce ar trebui să știi despre condițiile de muncă de acolo, perioada de probă și salariu

Ai decis că după doi ani de pandemie, în care, poate ți-ai pierdut și jobul sau în orice caz ești în căutarea unuia mai bun, Germania ar putea fi calea ta. E o decizie care s-ar putea dovedi salvatoare în multe cazuri, cu condiția să știi la ce să te aștepți și care-ți sunt drepturile.



Probabil știi deja că că salariile sunt frumoase, în orice caz mai bune decât în România. Astfel, la o simplă căutare după ”locuri de muncă în Germania”, vei găsi destule variante atât pe jobradar24.ro, cât și pe ejobs.ro.

Vei găsi oferte de joburi pentru electricieni, cu salariu de la 2.800 de euro pe lună, pentru patiseri/cofetari, de la 2.400 de euro pe lună, pentru operatori strung, de la 2.300 de euro pe lună, zugravi, de la 2.300 de euro pe lună, montatori acoperișuri, de la 3.000 de euro pe lună, instalatori sisteme de ventilație, de la 2.200 de euro pe lună, montatori schele, de la 2.400 de euro, sudori, de la 2.000 de euro și lista poate continua oricât, pentru că ofertele nu sunt puține și nici lipsite de diversitate.

Dacă ai găsit deja ce te interesează, pasul următor e să te informezi. Astfel, trebuie să știi că condițiile de muncă aplicabile în Germania sunt în primul rând schițate de legi, contracte colective, acorduri de întreprindere sau contracte de muncă.

Legislația muncii din Germania nu face diferența între lucrătorii interni și cei din străinătate. Dacă ești tratat diferit față de cetățenii germani, acest lucru este ilegal și poți revendica dreptul la egalitatea de tratament.

 

Munca de probă și perioada de probă

 

Uneori, angajatorii sunt dispuși să ofere un contract de muncă doar dacă ai lucrat de probă câteva zile, fără plată. Acest lucru înseamnă să lucrezi de probă înainte de decizia de a primi un contract individual de muncă.

Perioada de probă durează doar una sau, câteodată, două până la cinci zile. Aplicantul și angajatorul ar trebui să aibă lansa de a se cunoaște mai bine. Angajatorul poate verifica cum este moralul de lucru al aplicantului, cum își efectuează sarcinile. Aplicantul are o vedere de ansamblu asupra mediului și atmosferei de lucru.

Munca de probă nu trebuie confundată cu perioada de probă. În comparație cu munca de probă, în perioada de probă sunteți angajat și primiți un salariu.

 

Perioada de probă există sub două forme:

 

- Primiți un contract individual de muncă cu un acord pentru o perioadă de probă. Dacă contractul de muncă nu continuă după perioada de probă, acesta trebuie reziliat în timpul perioadei de probă.

- Primiți un contract individual de muncă pe perioadă determinată, doar pe durata perioadei de probă. În acest caz contractul de muncă încetează automat după expirarea perioadei de probă. Dacă angajatorul dorește să vă angajeze mai departe trebuie încheiat un contract individual de muncă nou.

În cazul formării profesionale, perioada de probă este limitată din punct de vedere legal la minimum o lună și maximum șase luni. Durata unei perioade de probă pentru un contract individual de muncă nu este reglementată legal. Depinde de cât de dificilă este activitatea, dar nu poate depăși nouă luni.

Atenție: Perioada de probă nu se prelungește în perioada în care sunteți bolnav și nu puteți lucra. O boală mai îndelungată poate pune în pericol continuarea relațiilor contractuale.

Termenul de preaviz pentru încetarea contractului din perioada de probă este mai scurt decât în cazul unui contract de muncă stabil.

Chiar și în perioada de probă aveți dreptul la zile de concediu.

De menționat e faptul că, în timpul perioadei de probă, angajatorul vă poate concedia fără menționarea motivelor. Concedierea poate fi exclusă dacă nu sunteți prezent la locul de muncă din cauza bolii.

 

Contractul individual de muncă

 

Angajatorul are obligația de a vă da, la cel târziu 1 lună după începerea relațiilor contractuale, un contract de muncă în formă scrisă. Contractul individual de muncă este semnat de dvs. și de angajator.

Chiar dacă contractul individual de muncă a fost încheiat oral, angajatorul trebuie să vă înmâneze la cel târziu 1 lună după începerea relațiilor contractuale condițiile contractuale în formă scrisă. Angajatorul trebuie să semneze înscrisul legat de condițiile contractuale.

Contractul individual de muncă sau înscrisul cu condițiile contractuale trebuie să conțină următoarele date:

- Numele și adresa angajatorului și ale angajatorului

- Începutul și durata ocupației

- Tipul activității și descrierea sarcinilor

- Locul de muncă

- Suma de plată (salariul brut)

- Structura salariului (salariul de bază după caz bonusuri)

- Timpul de lucru

- Concediul

- Termene de reziliere ale contractului individual de muncăIndicații referitoare la contractele colective aplicabile sau la acordurile din întreprindere și de serviciu

Atenție: Mulți angajatori din Germania recrutează personal specializat din țările UE, oferindu-le o locuință sau curs de limba germană gratuit. Contractele de muncă sau contractele de formare profesională conțin o clauză de restituire. Aceasta vă obligă să lucrați pentru o anumită perioadă de timp pentru angajatorul dvs. Dacă doriți să reziliați mai devreme sau să schimbați angajatorul, trebuie să plătiți angajatorului dvs. serviciile suplimentare, de ex. costurile legate de cursurile de limbă sau de chiria locuinței.

Dacă aveți o clauză de restituire în contractul dvs. individual de muncă, trebuie să solicitați consiliere de la un centru de consiliere. În multe cazuri astfel de contracte nu sunt valabile. În cazul contractelor de muncă cu clauză de restituire este vorba, de obicei, de locuri de muncă în condiții de muncă proaste și neechitabile.

 

Plata

 

În Germania salariul minim este reglementat legal. Angajatorul trebuie să plătească măcar salariul minim legal. Acest lucru este valabil indiferent dacă lucrați pentru un angajator german sau pentru un angajator din străinătate.

Plata salariului minim de către angajator este verificată în Germania de către Administrația vamală, iar angajatorii pot fi amendați.

Salariul minim este de 9,50 euro brut de la 01/01/2021 și de 9,60 euro pe oră lucrată efectiv de la 01/01/2021. Personalul de asistență medicală primește un salariu minim mai mare, de la 1 iulie 2020.

Angajatorul trebuie să plătească salariul minim chiar dacă nu este mulțumit de prestația dvs.. Dacă angajatorul nu vă plătește salariul convenit, aveți diferite posibilități de acțiune. În acest caz trebuie neapărat să respectați „termenul de excludere“.

De asemenea, puteți apela hotline salariu minim, la 030 60 28 00 28, dacă nu primiți salariul minim. Acolo se acceptă plângerile și anunțurile de abuz.

Femeile câștigă în medie mai puțin decât bărbații în Germania. Prin intermediul legii privind transparența remunerării aveți dreptul să solicitați informații angajatorului dvs. cu privire la salariul mediu al colegilor care exercită o activitate comparabilă cu a dvs. Acest drept este valabil doar pentru întreprinderi și societăți cu peste 200 de angajați și același angajator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel