Votul din Diaspora. USR: "PSD şi ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului"

Reprezentanţii USR au transmis, luni, că PSD-ALDE nu vrea să afle adevărul despre votul românilor în Diaspora la europarlamentare, ci se folosesc de comisia de anchetă pentru a-şi susţine discursurile despre „fraudarea” alegerilor.

„Prima şedinţă a Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 26 mai a confirmat ceea ce USR a susţinut încă de la început şi anume că PSD şi ALDE nu vor să se afle adevărul despre blocarea votului românilor din Diaspora, dar vor să folosească în interes de partid resursele Parlamentului pentru a-şi susţine discursurile despre „fraudarea" alegerilor. Alegeri pe care, de altfel, chiar PSD şi ALDE le-au organizat. Reprezentanţii USR în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai – senatorul Silvia Dinică şi deputatul Nicolae Daniel Popescu - au propus în prima şedinţă a structurii prezidate de ex-ministrul Lia Olguţa Vasilescu (PSD) completarea obiectivelor Comisiei cu puncte care vizează exclusiv îngrădirea dreptului la vot al cetăţenilor din Diaspora", au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă remis luni.

Sursa citată precizează că USR a vrut ca această structură parlamentară de anchetă să afle şi: „Circumstanţele în care a fost stabilit în străinătate un număr de secţii de votare ce s-a dovedit a fi insuficient; Responsabilii pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din Diaspora; În ce măsură observatorii de la secţii au acordat asistenţa necesară alegătorilor pentru a fi îndrumaţi spre alte secţii de votare; De ce nu s-a prelungit programul de votare la secţiile cu probleme din Diaspora. Toate cele patru propuneri de amendare a obiectivelor Comisiei au fost respinse, prin vot, de coaliţia PSD-ALDE".

A fost admisă doar propunerea USR ca şedinţele şi audierile din comisie să fie transmise în direct, iar reprezentanţii mass-media să aibă acces la dezbateri.

 

"Nu le-au permis să răspundă"

 

„Audierile în comisie nu au debutat cu reprezentanţii instituţiilor publice abilitate să facă lumină în privinţa organizării procesului de votare, ci cu două persoane care au prezentat pe Facebook posibile nereguli înregistrate pe 26 mai. Chiar şi aşa, reprezentanţii PSD din comisie, în frunte cu deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, nu le-au permis acestora să răspundă la toate întrebările opoziţiei", mai arată USR în comunicatul de presă.

„PSD şi ALDE caută să se justifice, în orice mod, în faţa electoratului lor pentru faptul că au pierdut alegerile din 26 mai. Dacă tot aveau probe că ar fi fost fraudate alegerile pe care chiar ei le-au organizat, de ce nu au solicitat anularea alegerilor pentru fraudă electorală? Este cumva tocmai datorită faptului că nu pot motiva temeinic şi nu pot documenta prin dovezi această situaţie pe care o reclamă şi tot ei o anchetează? Cu alte cuvinte, PSD-ALDE centrează, dă şi cu capul, şi acuză că mingea e afară din joc", a declarat deputatul USR Daniel Popescu, conform sursei menţionate.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai a aprobat, luni, lista instituţiilor ce vor fi chemate la audieri, printre ele fiind AEP, BEC, Ministerul de Interne, MAE şi STS.

Următoarea şedinţă a forului legislativ de anchetă va avea loc marţi, de la ora 10.00. La audieri au fost chemaţi miniştrii de Externe şi Interne, Teodor Meleşcanu, respectiv Carmen Dan, conform Mediafax.ro.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy