Vlad Voiculescu a publicat un "îndreptar" de convins oamenii ca să nu-l mai voteze pe Simion 

Narcis Popa |
Data publicării:

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a publicat pe pagina sa „un mic îndreptar” pentru cei care vor să-i convingă pe români să nu-l voteze pe liderul AUR, George Simion. Mesajul vine în contextul apropierii alegerilor și în ciuda faptului că a fost distribuit de câțiva fani ai USR, a stârnit reacții vehemente chiar și din tabăra pro Nicușor Dan, mulți spunând că este o mișcare penibilă. 

Voiculescu le recomandă susținătorilor valorilor occidentale să renunțe la ironii și certuri și, în schimb, să abordeze oameni obișnuiți - taximetriști, chelnerițe, șoferi de TIR, profesori, vecini sau rude - cu întrebări menite să evidențieze beneficiile concrete ale apartenenței României la Uniunea Europeană. Exemplele sunt construite pe situații cotidiene, în care interlocutorii sunt invitați să se gândească la schimbările pozitive din viața lor de zi cu zi, precum infrastructura, roamingul gratuit, reabilitările cu fonduri europene sau libertatea de circulație.

„Mai sunt doar câteva zile! Hai să îi convingem de drumul pe care nu sunt în bula noastră - în viața reală -, nu să îi ironizăm pe internet!”, îndeamnă Voiculescu în postare.

Iată și restul așa-zisului îndreptar, sau ghid de convins oamenii:

"Dacă e taximetrist:
„Șefule, ai prins vreodată o autostradă din aia adevărată? Cu ieșiri clare, fără gropi, fără aglomerație? Știi ce a pus bani pentru alea? Europa. Fără ea, facem slalom pe DN1, până la pensie.”
Dacă e chelneriță:
„Ai clienți străini? Primești bacșiș și în euro? Ția vin pentru că suntem parte dintr-o Europă deschisă. Dacă ne închidem, vin doar turiștii cu cortul, și aia o dată la 3 ani. Și aia nu lasă bacșiș!!!”
Dacă e șofer pe TIR (cine are ocazia):
„Știi cât de greu era să mergi în Germania înainte de UE? Cozi, autorizații, taxe de drum diferite. Acum? Treci granița cu buletinul. Dacă ne întoarcem la vremurile alea, ce faci? Atunci, alegem cu cap sau alegem să trăim în tir?”
Dacă e vecinul din bloc:
„Ai văzut cum arata blocul reabilitat? Bani europeni. Știi cine aduce acei bani? Administrații serioase. Oameni care știu cum să îi folosească. Nu urlători cu steagul în mână.”
Dacă e ruda apropiată:
„Știi de ce nu ai mai plătit roaming când ai fost în vacanță? Știi de ce nepotul tău învață într-o școală reabilitată? Europa nu e ceva abstract. E în viața noastră de zi cu zi.”
Dacă e profesoară de gimnaziu:
„Și câți profesori au renovat cu bani europeni? Și UE, mai corectam teze cu lumânarea. Iar copiii noștri ar învăța într-o lume care se închide în ea însăși. Adică o lume fără viitor.”

Vlad Voiculescu, criticat de opinia publică

 

Totuși, reacțiile din spațiul public nu au întârziat să apară, iar „îndreptarul” a fost întâmpinat și cu ironie sau critică. Unul dintre cei mai tranșanți critici a fost Marian Godină, fost polițist și autor cunoscut pentru comentariile sale acide din mediul online. Acesta a catalogat demersul lui Vlad Voiculescu drept „penibil” și a acuzat ipocrizia USR, partid cu care Voiculescu a fost asociat în trecut.

„Nu există partid politic care să fi înfierat mai tare bugetarii decât USR. Acum, tot ei, îi îndeamnă pe bugetari să se revolte împotriva lui Simion pentru că a zis că va da afară 500.000 de bugetari. În același timp, Vlad Voiculescu publică la el pe pagină un 'mic ghid de convins ceilalți'. Și scrie acolo ce să faci când mergi cu taxiul, cum să convingi chelnerița, șoferul de tir etc. Ceva extrem de penibil”, a scris Godină într-o postare care a devenit rapid virală.

Acesta a continuat criticând și strategia de campanie a dreptei, afirmând că susținerea publică din partea unor figuri controversate sau intens contestate nu ajută în realitate la atragerea de voturi, ci dimpotrivă. „Măi, băieți, după atâta rău, faceți și voi un bine și ascundeți-vă o perioadă. Nimeni dintre cei care îl vor vota pe Nicușor nu o va face pentru că îl susțineți voi acum. Nu e nevoie de voi, când a fost, ați arătat destule.”

Mesajul lui Vlad Voiculescu a fost preluat și distribuit pe mai multe grupuri și pagini de social media, unde a stârnit reacții polarizate. Unii au apreciat încercarea de a construi un dialog într-un context politic tensionat, în timp ce alții au perceput „îndreptarul” ca fiind arogant sau rupt de realitățile celor pe care pretinde că îi vizează. Mai multe comentarii au ironizat formulările din ghid, susținând că ar părea mai degrabă o mostră de condescendență decât o invitație sinceră la dialog.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel