Viorica Dăncilă: "Securitatea cibernetică, prioritate pentru buna funcționare a oricărui sistem guvernamental"

Securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcţionare a oricărui sistem guvernamental şi nu numai, iar într-o lume tehnologizată, în care atacurile cibernetice sunt într-o continuă schimbare şi evoluţie, este nevoie de o protecţie sporită a datelor, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înţelegere între România şi Israel în domeniul securităţii cibernetice.

"Securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcţionare a oricărui sistem guvernamental şi nu numai. Într-o lume tehnologizată, în care atacurile cibernetice sunt într-o continuă schimbare şi evoluţie, avem nevoie de o protecţie sporită a datelor. În acest sens, consider că acum este un moment oportun să valorificăm deschiderea celor două ţări, România şi Israel, către cooperare în cercetare, tehnologie şi dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică, pentru a oferi protecţie organizaţiilor, instituţiilor, dar şi cetăţenilor noştri. România a adoptat cu succes parte din practicile Statului Israel în materie de securitate cibernetică, cel mai recent exemplu fiind lansarea numărului unic 1911 de raportare a incidentelor cibernetice. Îmi exprim bucuria că am reuşit să intensificăm în ultima perioadă cooperarea în domenii tehnologice de vârf, cum este cel al securităţii cibernetice. Este important că cele două state împărtăşesc o viziune comună în privinţa oportunităţilor şi beneficiilor bunei cooperări în acest domeniu atât de complex cum este cel al securităţii cibernetice", a spus premierul. 

Ea a adăugat că evenimentul de joi se înscrie într-un istoric productiv al cooperării dintre România şi Israel în materie digitală.

Potrivit acesteia, Forumul România - Israel Cyber Security, cu ocazia căruia s-a semnat joi Memorandumul de înţelegere în domeniul securităţii cibernetice, constituie un nou moment cu semnificaţie în dezvoltarea cooperării în sectorul digital dintre cele două state.

''România are o agendă ambiţioasă în ceea ce priveşte consolidarea acestui domeniu care include atât proiecte de cercetare şi inovare pe plan naţional, cât şi schimburi de experienţă cu autorităţile unor state cu practici şi strategii avansate în acest sector. Succesul în domeniul digital al preşedinţiei române la Consiliul UE întăreşte convingerea că doar printr-o cooperare susţinută vom evita riscurile generate de evoluţia rapidă a tehnologiei şi, mai important, în acest fel putem proteja economiile naţionale, instituţiile şi cetăţenii de eventuale prejudicii derivate din generalizarea mediului digital. Suntem conştienţi de necesitatea educării şi formării superioare în cadrul instituţiilor şi companiilor, dar şi a informării cetăţenilor cu privire la atacurile cibernetice şi, bineînţeles, la consecinţele acestora. În acest sens încurajăm dezvoltarea unei culturi a normelor şi reglementărilor în materie de securitate cibernetică în paralel cu diversificarea analizelor de risc şi creşterea expertizei în domeniu, cooperarea cu Statul Israel fiind foarte importantă în îndeplinirea acestui obiectiv naţional", a afirmat Dăncilă. 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy