Viorica Dăncilă, mesaj pentru românii din DIASPORA

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Guvernul este alături de românii de pretutindeni pentru a-i ajuta să cunoască şi să înţeleagă drepturile şi obligaţiile pe care le au, a declarat marţi prim-ministrul Viorica Dăncilă, la lansarea Campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!" - ediţia 2019.

"Lansăm astăzi cea de a III-a ediţie a campaniei 'Informare acasă! Siguranţă în lume!', destinată informării românilor care aleg să studieze, să muncească şi să trăiască în afara graniţelor. Oamenii corect informaţi iau decizii bune în cunoştinţă de cauză. Aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, Guvernul PSD - ALDE este alături de românii de pretutindeni pentru a-i ajuta să cunoască şi să înţeleagă drepturile şi obligaţiile pe care le au, dar şi eventuale riscuri la care pot fi supuşi. Această campanie de informare ţine cont de realităţile cu care se confruntă, din păcate, mulţi dintre românii care pleacă peste hotare, fie pentru a lucra şi a se stabili acolo. Lipsa informării îi pune adesea în situaţii dificile în statele gazdă. Sunt în continuare semnalate situaţii de abuz la locul de muncă sau de nerespectare a drepturilor sociale, precum accesul la servicii medicale sau la remunerarea corectă. Prin intermediul acestui program ce se derulează în toată ţara românii vor cunoaşte elementele cele mai importante din legislaţia acestor ţări, referitoare la condiţiile de muncă, serviciile de asistenţă consulară", a afirmat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, campania de informare cuprinde şi programele de informare pe care Guvernul le derulează, de tipul "Diaspora start-up", "Start-up Nation", "Prime de reîntoarcere".

"Lansat în 2017 ca un proiect-pilot în trei judeţe, extins anul trecut la nivel naţional, această campanie se dovedeşte eficientă. Datele oficiale arată o scădere a numărului de victime ale traficului de persoane, evoluţie corelată cu efortul de a informa cetăţenii români cu privire la riscurile pe care le implică munca sezonieră în afara graniţelor sau cea fără forme legale. Pentru Guvernul României şi pentru mine ca prim-ministru, cetăţenii români sunt importanţi, indiferent unde aleg să studieze, să muncească şi să trăiască", a precizat Dăncilă.

Mai mulți miniștri prezenți la întâlnire



Prim-ministrul a adăugat că a promovat tematica diasporei inclusiv la nivel european, România fiind primul stat care în mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului UE a organizat o reuniune ministerială dedicată diasporei europene.

"În continuare, ne dorim ca aceasta să reprezinte o temă prioritară pe agenda europeană, pentru că succesul proiectului european depinde în bună măsură şi de integrarea membrilor comunităţilor ce aparţin diasporei", a susţinut Dăncilă. 


La ceremonia de la Palatul Victoria au mai fost prezenţi vicepremierul Ana Birchall, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi PS Varlaam Ploieşteanul ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ambasadori ai mai multor state.

Toate județele sunt vizate în acestă campanie


Conform Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, campania "Informare acasă! Siguranţă în lume!" vizează şi în acest an toate cele 41 de judeţe ale României, alături de municipiul Bucureşti. Grupul ţintă al iniţiativei urmăreşte în prima etapă elevii, studenţii, profesorii şi directorii de şcoli şi în a doua etapă - persoanele adulte interesate de acţiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Totodată, MRP îşi propune extinderea campaniei în Republica Moldova, pentru a răspunde la nevoile şi solicitările venite din partea românilor de peste Prut.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel