Viorica Dăncilă: "Am situaţia sub CONTROL". Ce SOLUŢIE a găsit pentru "blocajul creat de Klaus Iohannis"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Viorica Dăncilă a ţinut astăzi o şedinţă de Guvern, chiar şi în formulă incompletă, de când miniştrii ALDE au plecat. Aceasta a ţinut să îi transmită, chiar în deschiderea şedinţei, un mesaj acid preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat de blocaj şi îşi doreşte o hotărâre de Guvern prin care să fie transferată, de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul general al Guvernului, avizarea privind oportuntiatea emiterii ordonanţelor de urgenţă în sensul motivării situaţiei excepţionale. Viorica Dăncilă a mai precizat că nu se teme să meargă în parlament pentru o restructurare.

"Vreau să fie foarte clar: am această situaţie sub control şi niciun român nu trebuie să îşi facă griji.

Toate pensiile vor fi plătite până pe 15 septembrie. Aşadar, pensionarii îşi primesc drepturile chiar dacă preşedintele vrea să sacrifice şi să blocheze constant România.

Însă, această situaţie creată de preşedintele Iohannis, care prin refuzul de a numi miniştri interimari, cu un dispreţ total ignoră, reguli ale Curţii Constituţionale, poate produce consecinţe pentru cetăţenii acestei ţări.

Refuzul de a numi miniştri interimari este un abuz constituţional şi de putere, pe care domnul preşedinte Iohannis îşi permite să îl facă la adăpostul imunităţii absolute pe care o are în faţa legii.

Preşedintele în funcţie nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile minşitrilor interimari. Trebuie numiţi pentru a asigura buna funcţionare a Guvernului până când Parlamentul se va exprima asupra remanierii.

Îi asigur pe toţi că nu ne temem şi luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament. Sunt un om al soluţiilor şi am identificat măsurile pentru a depăşi această situaţie de blocaj, care putea fi rezolvată uşor dacă preşedintele îşi îndeplinea obligaţia de a semna propunerile de interimari.

Pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul general al guvernului avizarea privind oportuntiatea emiterii ordonanţelor de urgenţă în sensul motivării situaţiei excepţionale, aşa cum cere legislaţia.

Este o măsură firească, având în vedere că oportunitatea emiterii actelor normative aparţine guvernului în ansamblul său iar acest aviz poate fi dat de către secretariatul general al Guvernului. De altfel, acest atribut a aparţinut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului.

Am spus de nenumărate ori că vom face tot ce ne stă în putinţă să asigurăm stabilitatea guvernamentală, să ne asigurăm că oamenii îşi primesc drepturile şi nu au de suferit.

Aşa vom face pentru că românii nu merită să fie sacrificaţi de interesele de campanie ale candidatului Klaus Iohannis", a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel