Viorel Cataramă, plângere penală împotriva BEC

Viorel Cataramă a anunţat că va depune o plângere penală împotriva BEC pentru abuz în serviciu. Totodată, el a afirmat că îl va da în judecată pe preşedintele AEP şi va sesiza CNCD, după ce BEC a respins candidatura acestuia la prezidenţiale şi a sesizat Parchetul privind unele semnături false.

„Am hotărât: Să înaintez o plângere penală împotriva BEC pentru nerespectarea unei hotărâri definitive, abuz în serviciu şi inducerea în eroare organelor judiciare. Să îl acţionez în judecată pe dl. Florin Buică, preşedinte AEP, pentru declaraţiile publice prin care mi-a cauzat grave prejudicii în campania electorală. Sesizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), având în vedere evidenţa discriminare la care sunt supus de catre instituţii ale statului român. Totodată, am cerut o întrevedere în această săptămâna cu conducerea BEC, pentru discutarea şi clarificarea acestei situaţii”, a transmis Viorel Cataramă, într-un comunicat de presă. 

 Preşedintele Dreptei Liberale a amintit de o decizie a CCR care spune că semnăturile sunt legale, după ce Cataramă a contestat decizia BEC de a respinge candidatura lui la prezidenţiale.

 „ Am luat act, cu surprindere, de informaţiile lansate în spaţiul public de către Biroul Electoral Central (BEC) şi Autoritatea Electorală Permanenţă (AEP), conform cărora s-a decis înaintarea unei plângeri penale împotrivă mea, motivat de faptul că, la verificarea dosarului de candidatură -un număr de semnături de susţinere aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine-.

Încă din primul moment, am declarat că decizia de scoatere a mea din cursă electorală pe motiv de semnături este nelegală, iar CCR a confirmat acest lucru. Cu toate acestea, în loc că subiectul să fie închis, aşa cum ar fi firesc şi legal, se lansează în spaţiul public ştiri de natură a mă discredita în ochii opiniei publice şi a-mi diminua în mod incorect şansele de reuşită”, a adăugat Cataramă.

El susţine că şi în semnăturile depuse de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna sau Mircea Diaconu, BEC a constatat nereguli, însă nu a luat atitudine.

 „Menţionez că şi în cazul dosarelor depuse de Klaus Iohannis, Viorică Dăncilă, Dan Bârnă, Mircea Diaconu sau Theodor Paleologu, BEC a constat acelaşi lucru şi anume, existenţa multor semnături aparţinând unor persoane diferite care prezintă elemente de similitudine; în plus, a certificat şi existenţa unor fotocopii. Împotrivă acestei realităţi, BEC şi AEP aleg să ignore faptul că legea este una pentru toţi şi selectează în mod arbitrar candidaţi pe care să-i supună oprobiului public; se confirmă, dincolo de orice îndoială, că aceaste autorităţi publice, acţionează tot mai mult ca actori politici, discriminand candidaţii, deşi nu au în atribuţiuni acest lucru! ”, a mai transmis Viorel Cataramă.

 BEC a sesizat Parchetul General în privinţa mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale, în contextul în care în urma verificărilor instituţia a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceştia. Printre candidaţi se numără Alexandru Cumpănaşu şi Viorel Cataramă.

 Curtea Constituţională a admis contestaţia formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidenţiale. Judecătorii CCR dispun înregistrarea de către BEC a candidaturii şi semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din luna noiembrie.

 Biroul Electoral Central a decis să respingă înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral depuse de Viorel Cataramă pentru alegerile prezidenţiale. Instituţia precizează că peste 94.000 de semnături depuse de Viorel Cataramă au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

 Viorel Cataramă a fost primul politician care şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, ajungând la sediul BEC miercuri, cu peste 230.000 de semnături.

 Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

 Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie, conform Mediafax.ro.

[citeste si] 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy