Viitura de pe Dunăre este estimată să ajungă în România pe 28 și 29 septembrie. Apele Române spune că are 1000 de saci cu nisip și "alte materiale"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Dunărea la Orșova (Foto: Google Maps)
Dunărea la Orșova (Foto: Google Maps)

Viitura pe sectorul românesc al Dunării este estimată în 28-29 septembrie. 1000 de saci cu nisip, pregătiţi de ANAR. 

Echipele de intervenţie din cadrul Apele Române Argeş-Vedea au pregătit o mie de saci şi alte materiale pentru a-i transporta spre sectorul românesc al Dunării, în vederea completării stocului de apărare împotriva viiturii prognozate pentru 28-29 septembrie, informează Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) , într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook.

"De ieri au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgenţă, unde este nevoie, pentru refacere stabilităţii digului. Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari şi se va degaja vegetaţia pentru asigurarea secţiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situaţii (...) Formaţiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeş-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip şi alte materiale de intervenţie", precizează instituţia, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele şapte Administraţii Bazinale de Apă au început informarea tuturor deţinătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), iar în cazul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare din administrarea acestora.

"În apropiere de oraşul Bechet, Apele Române Jiu au detaşat la Formaţia de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenţiei: buldoexcavator, excavator cu braţ de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare - saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenţie, pompe, generatoare, geotextil, pari etc. Odată cu creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre", a transmis ANAR.

Prognoza hidrologică arată că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 19 - 20 septembrie 2024, a fost în creştere până la valoarea de 5.100 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.

La Budapesta, vineri, se prognozează o valoare maximă a debitului Dunării de 7.940 mc/s, iar pentru data de 21 septembrie, de aproximativ 8.300 mc/s, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale, de 8.700 mc/s.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil, către sfârşitul acestei luni, pe 28 - 29 septembrie, iar autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia. 

Dunărea a inundat Budapesta, iar autoritățile se pregătesc pentru o nouă viitură

 

Budapesta se confruntă cu inundații severe după ce Dunărea a ieșit din matcă în urma furtunilor puternice din ultimele zile. Apele au atins niveluri record și au ajuns până la clădirea istorică a Parlamentului ungar, provocând daune majore în oraș. Premierul Viktor Orban a anunțat că autoritățile sunt pregătite pentru a face față unei creșteri a nivelului apei de până la 9 metri, în timp ce o nouă viitură este așteptată să lovească în noaptea de sâmbătă spre duminică.

„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri, ceea ce este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu apare un eveniment neașteptat, putem menține apele sub control. Estimăm că vârful viiturii va fi atins sâmbătă, iar aceasta va trece de teritoriul Ungariei la mijlocul săptămânii viitoare”, a declarat Viktor Orban într-o conferință de presă.

Vezi aici detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel