(VIDEO) Ungaria, reacție după discursul lui Iohannis. Szijjarto: „Declarație necivilizată și incită la ură“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a reacționat după declarațiile de astăzi ale președintelui României, Klaus Iohannis.

Șeful diplomației ungare a transmis un mesaj video pe pagina personală de Facebook, preluat de 24.hu. Szijjarto a declarat că Budapesta este interesată să mențină relații bune cu România, dar a subliniat că declarația președintelui Klaus Iohannis este o „incitare la ură”, menționând că majoritatea etnicilor maghiari din Transilvania l-au votat.

„Azi, președintele României a făcut o declarație care este necivilizată și incită la ură. Președintele Iohannis trebuie să fie conștient de faptul că marea majoritate a maghiarilor din Transilvania și din Ținutul Secuiesc l-au votat la ultimele alegeri prezidențiale din România”, a precizat Peter Szijjarto. El a cerut ca România să arate „mai mult respect maghiarilor din Transilvania“. 

După ce proiectul de lege care prevedea autonomia ținutului secuiesc a trecut, tacit, de Camera Deputaților, unde președintele ste șeful PSD, Marcel Ciolacu,  Klaus Iohannis a criticat în cursul acestei zile proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Președintele a ținut să sublinieze că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută de la Palatul Cotroceni.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel