Vasile Bănescu, despre o posibilă retragere din funcţie a ÎPS Teodosie, după ce a fost pus sub acuzare de DNA: „Ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Vasile Bănescu a reacționat vehement la vestea punerii sub acuzare a ÎPS Teodosie de către DNA, exprimându-și opiniile cu privire la posibila retragere din funcție a Arhiepiscopului Tomisului. În fața întrebărilor cu privire la o eventuală demisie a ÎPS Teodosie, Bănescu a subliniat importanța legii morale, susținând că aceasta ar trebui să prevaleze în astfel de situații.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a reacționat vehement după ce Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost pus sub acuzare în dosarul instrumentat de DNA. Bănescu a caracterizat acest caz ca fiind unul "care frapează și mâhnește", exprimând îngrijorarea față de apariția arhiepiscopului în calitate de inculpat.

În contextul punerii sub acuzare, Bănescu a subliniat că Patriarhia Română și autoritățile judiciare sunt profund interesate de elucidarea oricărui posibil act de corupție: ”Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie”.

Întrebat cu privire la o eventuală retragere din funcție a ÎPS Teodosie, purtătorul de cuvânt a subliniat că legea morală ar trebui să primeze în astfel de situații.

Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Înţeleg că funcţionează cu intensitate diferită de la persoană la persoană. Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu,  joi seară, la Euronews România, întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a IPS Teodosie.

Vasile Bănescu a accentuat importanța legii morale, considerând-o cea mai importantă lege în lumea locuită de om, sădită de Dumnezeu în creația Lui inteligentă. În ceea ce privește situația specifică, el a afirmat că oricine se găsește într-o astfel de împrejurare ar trebui să protejeze instituția pe care o reprezintă.

Referitor la posibilele sancțiuni, Bănescu a subliniat că poziția Patriarhiei este defavorabilă ascunderii adevărului. A adăugat că Sfântul Sinod poate face recomandări în cazul arhiepiscopului Tomisului, iar Statutul Bisericii Ortodoxe Române prevede sancțiuni în cazul în care vinovăția este confirmată. Cu toate acestea, Bănescu a subliniat că Biserica nu s-a mai confruntat cu o situație similară în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel