Vacanțele elevilor din România ar putea fi luate diferit, în funcție de regiune, pe modelul german. USR-PLUS insistă pentru adoptarea noii legi

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
elevi_bulgaria
elevi_bulgaria

Deputatul USR PLUS Alin Apostol a depus o iniţiativă legislativă în care propune decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu.

"Pentru stimularea turismului în România pe tot timpul anului, deputatul USR PLUS Alin Apostol a depus o iniţiativă legislativă pentru decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu. Proiectul, având la bază bune practici ale statelor europene, nu doar că va stimula creşterea turismului şi a industriei HoReCa şi va crea noi locuri de muncă, dar va contribui şi la confortul celor care merg în vacanţă prin decongestionarea traficului din zonele cu grad ridicat de vizitare", se arată într-un comunicat al USR-PLUS. 

Alin Apostol a declarat că susţine adoptarea unui "nou model de vacanţă" pentru elevii României, un model "ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene".

"Şi în România putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa
intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie", a explicat Apostol, potrivit comunicatului de presă.

Vacanțe elevi. Vor fi patru perioade care nu se vor suprapune



Propunerea legislativă prevede acordarea vacanţei intersemestriale, în baza ordinului ministrului Educaţiei şi Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv şi fără suprapunere. "Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS)".

Iniţiativa legislativă propune, de asemenea, "începerea anului şcolar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a şi a XII-a în prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv şi a IX-a până la a XI-a inclusiv - în a treia zi de luni a lunii septembrie".

"În ceea ce priveşte impactul bugetar al măsurii propuse, iniţiatorul proiectului estimează că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia, se pot dubla veniturile operatorilor din sectorul turism, în principal ale celor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare. De asemenea, se vor majora încasările agenţiilor de turism şi turoperatorilor, precum şi ale firmelor care activează în domeniul organizării de târguri şi evenimente. Totodată, posibilitatea desfăşurării taberelor de schi va antrena stimularea antreprenoriatului în zonele turistice montane, care mai departe vor contribui la energizarea forţei de muncă locală în hoteluri şi restaurante prin crearea de noi locuri de muncă şi contribuţii la bugetul de stat", mai spune USR PLUS în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel