UNN: Peste 5.000 de copii ucraineni au fost duși forțat în Rusia

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie
Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie

Consilierul prezidenţial ucrainean pentru drepturile copilului, Daria Herasimciuk, susţine că peste 5.000 de copii au fost duşi forţat din Ucraina în Rusia, de la începutul invaziei la scară largă.

Potrivit consilierului, doar 46 dintre copii au fost returnaţi până acum Ucrainei.

"Autorităţile ruse anunţă un număr de 350.000 de copii 'evacuaţi' în Rusia. Cu toate acestea, nimeni nu intenţionează să îi returneze pe aceşti copii, aşa că vorbim despre strămutare forţată. Din păcate, nu putem spune cu exactitate câţi copii au fost deportaţi în Rusia. În momentul de faţă, conform cererilor adresate Biroului Naţional de Informaţii, ştim ofical despre un număr de 5.100 de copii. Am reuşit să aducem înapoi în Ucraina 46 de copii" - a detaliat Herasimciuk, citată de agenţia Ukrainski Naţionalni Novini (UNN).

Aceasta a adăugat că până în dimineaţa de 20 iulie, 1.032 de copii au fost afectaţi de invazia la scară largă declanşată de Rusia pe 24 februarie. Din acest număr de copii, 353 au murit şi 679 au fost răniţi.

"Dar acestea nu sunt date exacte, pentru că numărul victimelor din teritoriile ocupate este necunoscut" - a precizat consilierul.

Platforma "copiii războiului"

 

Aceasta a adăugat că, pe 1 august 2022 va apărea o platformă de informare denumită "Copiii războiului", care va colecta şi actualiza toate informaţiile şi statisticile despre copiii ucraineni care au suferit în timpul ostilităţilor.

"Această platformă va deveni principala sursă de informaţii pentru cetăţenii care doresc să ajute astfel de copii, pentru jurnalişti şi pentru agenţiile de aplicare a legii" - a explicat Herasimciuk, potrivit Rador. 

Zelenski cere tribunal european special pentru judecarea Rusiei

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui tribunal special pentru anchetarea invaziei ruse în ţara sa, transmite AFP. Liderul de la Kiev s-a adresat prin videoconferinţă unei reuniuni juridice internaţionale privind crimele de război comise în Ucraina.

"Instituţiile judiciare actuale nu îi pot aduce în faţa instanţei pe toţi cei vinovaţi. Prin urmare, este necesar un tribunal special pentru judecarea crimelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a spus Zelenski.

Autorităţi judiciare din întreaga Europă s-au reunit joi la Haga, în cadrul Conferinţei pentru Răspunderea privind Ucraina, pentru a coordona anchetarea atrocităţilor comise după invadarea acestei ţări de către forţele ruse.

Evenimentul a fost organizat de Curtea Penală Internaţională (CPI), Comisia Europeană şi Ţările de Jos, iar printre participanţi s-au aflat procurorul Karim Khan de la CPI, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, şi reprezentanta specială a secretarului general al ONU în domeniul violenţelor sexuale din cadrul conflictelor, Pramila Patten.

Cu acordul a 43 de state, Khan a deschis în martie o anchetă privind posibilele crime de război din Ucraina. CPI nu poate însă judeca infracţiunea de agresiune dacă ţara vizată nu este semnatară a Statutului de la Roma - situaţie în care se află atât Rusia, cât şi Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel