Ungaria. Un grup de migranţi a atacat cu pietre poliţia de frontieră

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Peste 30 de persoane au fost surprinse de poliție când încercau să treacă ilegal frontiera
Peste 30 de persoane au fost surprinse de poliție când încercau să treacă ilegal frontiera

Mai mulți migranţi care încercau să pătrundă ilegal în Ungaria au atacat, miercuri dimineaţă, cu pietre ofiţerii de poliţie la punctul de trecere Kunbaja, potrivit police.hu, informează MTI.

În eveniment au fost implicaţi 15 migranţi, a informat poliţia din judeţul Bacs-Kiskun, situat în sudul Ungariei la frontiera cu Serbia, scrie Agerpres. Totul a început când migranţii au aruncat pietre peste gardul ridicat la frontieră.

Astfel, aceștia au avariat un automobil al poliţiei ungare, însă, din fericire, nu a fost rănită nicio persoană.

În ultimii ani, mai multe incidente asemănătoare au avut loc la granița dintre Serbia şi Ungaria.

Potrivit datelor poliţiei de frontieră ungare, în ultimele săptămâni din 2021 autorităţile din Ungaria au returnat săptămânal între 2.000 şi 2.500 de migranţi la frontierele Ungariei cu Serbia şi România.

În 2015, Ungaria a construit un gard de-a lungul graniţei cu Serbia pentru a stopa intrarea migranţilor ilegali, scrie Agerpres.

 

Numărul migranţilor ilegali a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie

 

În acest context, aproape 200.000 de migranţi ilegali au ajuns doar anul trecut pe teritoriul Uniunii Europene, cel mai mare număr din 2017 încoace, a anunţat Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), transmite AFP.

Numărul de sosiri ilegale a crescut cu 57% faţă de 2020, an în care restricţiile impuse de pandemia cu noul coronavirus au redus drastic venirea migranţilor, dar este mai mare cu 36% şi faţă de 2019, înainte de pandemie, conform unui comunicat al Frontex, ce are sediul la Varşovia, scrie Agerpres. 

"Acest lucru sugerează că la originea creşterii presiunii migratorii se află alţi factori decât ridicarea restricţiilor", notează Frontex.

Un astfel de nou factor l-a reprezentat anul trecut afluxul de migranţi veniţi via Belarus, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, în ceea ce Uniunea Europeană consideră că a fost o operaţiune orchestrată de regimul de la Minsk. Agenţia a remarcat totodată o creştere masivă a sosirilor de migranţi via Mediterana Centrală, Balcanii Occidentali şi Cipru.

Mediterana Centrală a fost principala rută folosită de migranţii ilegali în 2021, cu 65.362 de sosiri, aproape o treime din total şi o creştere de 83% faţă de anul precedent. Dar şi Balcanii Occidentali au cunoscut o creştere de 124% faţă de 2020, cu 60.540 de sosiri de migranţi ilegali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel