Ungaria AMENINȚĂ România: "Întreaga națiune maghiară urmărește CAZUL"

Narcis Popa / 5 apr 2019, 16:27 Salveaza PDF Comentarii

Potrivit fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei, relaţiile româno-maghiare ar putea fi afectate în cazul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) nu ar decide eliberarea lui István Beke şi Zoltán Szőcs.

 Zoltán Lomnici a făcut aceste declaraţii, prin telefon, agenţiei ungare de presă MTI, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Demnităţii Umane, i-a vizitat la Penitenciarul Codlea, împreună cu deputatul István Bajkai din partea Fidesz, pe cei doi secui condamnaţi sub acuzaţia de terorism, al căror caz va fi rediscutat de către ICCJR la 9 aprilie.

În cursul vizitei, cei doi au stat de vorbă şi cu directorul penitenciarului, apoi au susţinut o conferinţă de presă în apropierea închisorii. "Suntem convinşi că cei doi secui prizonieri politici ar trebui să fie eliberaţi, pentru că procedura a fost nedreaptă, dovezile sunt insuficiente pentru a se constata o răspundere penală" - a spus Zoltán Lomnici. "În cazul în care nu va avea loc anularea sentinţei şi eliberarea acestora, acest lucru ar însemna nu doar moartea dreptului, ci ar influenţa negativ şi relaţiile dintre cele două ţări" - a adăugat acesta. Zoltán Lomnici a subliniat că întreaga naţiune maghiară urmăreşte cazul şi aşteaptă cu nerăbdare şedinţa de judecată de săptămâna viitoare. "Pornim de la premisa că instanţa din România este cu adevărat independentă şi că va cântări în mod rezonabil circumstanţele juridice şi efectele sociale" - a spus oficialul ungar. Cu privire la cele din urmă, domnia sa a specificat: cazul Beke-Szőcs suscită interesul celei mai mari minorităţi etnice naţionale din România, precum şi al întregii maghiarimi. Potrivit lui Zoltán Lomnici, cea mai mare problemă a celor doi bărbaţi secui aflaţi în închisoare este aceea că nu li se permite să lucreze, astfel că timpul trece foarte încet.

La întrebările adresate în acest sens de către István Bajkai, directorul penitenciarul a făcut referire la gravitatea acuzaţiilor care s-au aflat la baza condamnării lor şi la prevederile legislative relevante. În opinia lui Zoltán Lomnici, István Beke şi Zoltán Szőcs trebuie eliberaţi, indiferent dacă la 9 aprilie ICCJR va decide revizuirea sentinţei sau va admite contestaţia în anulare, ceea ce ar însemna intrarea în vigoare a sentinţei din prima instanţă, care practic i-a achitat pe cei doi de majoritatea acuzaţiilor. Preşedintele Consiliului Demnităţii Umane (CDU) a relatat: la cererea Asociaţiei Civice Vasvári Pál, cei doi secui au fost informaţi şi cu privire la faptul că asociaţia le-a acordat Premiul Vasvári, care li se va înmâna după eliberare, la Budapesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy