Un român, negustor de „sclavi“ în plină pandemie în Spania: Cum au ajuns muncitorii la cules de usturoi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Garda Civilă din Spania a demontat o rețea dedicată angajarea ilegală a zilieri în ferme din Cordoba și Sevilla, din care cel puțin 161 de persoane au fost victime, o operațiune în care cinci persoane au fost arestate. Un român și un spaniol erau capii rețelei.

Potrivit unui comunicat publicat luni de institutul armat, recrutarea și angajarea ilegală a fost efectuată prin două sucursale ale rețelei, una condusă de un cetățean român și cealaltă de un spaniol. Evenimentele au avut loc la fermele din provinciile Córdoba și Sevilla, în timpul campaniilor de recoltare agricolă.

Ancheta a început la sfârșitul lunii mai, când mai multe persoane au reclamat autorităților că lucraseră la recoltarea usturoiului fără să fi fost plătiți și fără a fi înregistrat la Securitatea Socială. După anchetă, polițiștii au constata că persoanele reținute au acționat ca intermediari între muncitori și fermierii care aveau nevoie de personal pentru a recolta usturoiul în timpul perioadei de izolare din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, aceștia au adus muncitori la recoltat, fără a fi înregistrați la Securitatea Socială.

De asemenea, fermierii au fost înșelați de membrii rețelei, deoarece organizația le oferea servicii de colectare, procesare a documentației către asigurările sociale și asigurările sociale, fără ca fermierii să știe despre ilegalitatea cu care au acționat acești oameni. Uneori chiar plăteau a doua oară pentru munca depusă, dar de data aceasta direct muncitorilor.

Români aduși să muncească ilegal în Spania, în plină pandemie

 

Rețeaua a capturat străini fără reședință legală în Spania, astfel încât aceștia nu puteau fi înregistrați la Securitatea Socială, astfel încât erau la mila a ceea ce dorea contractantul să le plătească pentru munca lor.

Pentru a recruta și angaja forță de muncă temporară, aceștia au folosit contacte anterioare, oferind locuri de muncă ca manageri sau postând reclame prin intermediul site-urilor web cunoscute. După formarea șabloanelor, li s-a dat locația fermelor unde urmau să efectueze lucrările și, în majoritatea cazurilor depistate, antreprenorii nu au ajuns să plătească taxele aferente pentru zilele lucrate.

Victimele și de alți martori au pus la dispoziția anchetatorilor mai multe dovezi precum că și ei au fost înșelați, inclusiv liste scrise de mână cu afilieri ale persoanelor care se presupune că desfășurau lucrări la fermele din Sevilla și Córdoba. Anchetatorii au găsit cel puțin 161 de persoane care lucrează, dintre care 45 erau fără forme legale e teritoriul Spaniei.

Muncitorii erau de diferite naționalități: Sud-americani, ruși, nicaragueni, românii, singalezi sau spanioli, potrivit diario Cordoba.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel