Un român a păcălit statul american și a furat 5 milioane de dolari, bani pentru angajații afectați de pandemie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Românul a pus la cale o schemă de fraudare a statului american (Foto ilustrativ)
Românul a pus la cale o schemă de fraudare a statului american (Foto ilustrativ)

Un român a fraudat statul american cu 5 milioane de dolari. Fondurile erau destinate angajaților din California afectați de pandemie. 

Un român în vârstă de 33 de ani a pledat vinovat marți, 11 iulie, în fața judecătorului federal al Tribunalului din San Diego (California), recunoscând că a pus la cale o schemă de fraudă în valoare de peste 5 milioane de dolari în prestații de asigurări de șomaj destinate ajutorării angajaților californieni afectați de pandemie.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție American, Constantin Sandu, împreună cu complicii săi, au falsificat documente, au deschis companii și conturi false pentru a obține banii, depunând ulterior cereri la EDD (Departamentul de Dezvoltare a Forței de Muncă) California, instituția responsabilă cu gestionarea indemnizațiilor de șomaj în stat.

Conform rechizitoriului, Sandu, cunoscut și sub numele de Bobi, a conspirat cu un complice neidentificat până în prezent, cunoscut doar ca "D.C"., precum și cu alți 213 complici români din California și România. El a transferat 16.000 de dolari în țara sa natală, folosind banii obținuți prin fraudă pentru renovarea casei sale.

În plus, Sandu a admis, într-un acord de confiscare, că renunță la suma de 214.950 dolari, provenită din veniturile personale obținute prin infracțiuni.

Românul a deturnat milioane de dolari, bani pentru ajutoare COVID

 

Procurorul Randy Grossman a declarat: "Acest inculpat a recunoscut că a condus o rețea extinsă de oameni care au exploatat un program destinat să ajute californienii în timpul pandemiei".

Schema pusă la cale de român a deturnat milioane de dolari de la cei care aveau nevoie cu adevărat de sprijin. Procurorul a mulțumit echipei de urmărire penală și agențiilor de anchetă pentru munca lor excelentă în acest caz și a afirmat că vor continua să îi urmărească pe autorii fraudelor legate de ajutoarele COVID.

"Sunt extrem de mândru că forțele de aplicare a legii din San Diego au reușit să-l captureze cu succes pe Sandu", a spus agentul special responsabil al FBI-ului San Diego, Stacey Moy. El a adăugat că, din păcate, aceasta a fost o schemă complexă care a implicat mulți presupuși fraudatori și că vor continua să lucreze fără odihnă pentru a-i aduce pe toți cei implicați în fața justiției.

Tyler Hatcher, agentul special responsabil cu Divizia de Investigații Criminale a IRS din Los Angeles, a declarat: "Milioane de dolari în indemnizații de șomaj și ajutoare legate de pandemie au fost obținute în mod fraudulos de persoane care au falsificat informații și au redirecționat fondurile în propriul lor interes personal". A adăugat că Constantin Sandu este acum tras la răspundere pentru această schemă în valoare de 5.000.000 de dolari și că IRS-CI nu va tolera rețelele criminale care exploatează comunitățile vulnerabile și resursele destinate celor aflați în nevoie.

Cum funcționa "schema" pusă la cale de român

 

Rechizitoriul arată că în perioada iulie 2020 - sfârșitul verii anului 2022, Sandu și sute de complici anonimi, inclusiv "D.C"., au învățat și dezvoltat un procedeu prin care să obțină cât mai multe beneficii posibile, utilizând documente și instrumente false. De asemenea, ei au modificat datele de începere a șomajului în aplicațiile EDD, pentru a primi mai multe zile de plată și, implicit, sume mai mari.

Complicii din California i-au furnizat informații esențiale pentru ca Sandu să poată depune cereri pentru indemnizațiile obișnuite de șomaj și prestațiile extinse de asigurare pentru șomaj în caz de pandemie, de la California EDD. Comunicarea cu complicii s-a realizat prin intermediul platformei Facebook sau altor mijloace electronice, iar uneori s-au întâlnit personal pentru a furniza informații de identificare personală, cunoscute sub numele de PII.

Conform Comitetului de Impozitare a Francizelor din California (CFTB), niciuna dintre companiile menționate în documentele depuse pentru cererile EDD ale fraudatorilor nu era reală. De asemenea, numerele de identificare ale membrilor trimise pentru aceste cereri nu erau reale, conform informațiilor furnizate de Blue Cross Blue Shield, instituția responsabilă cu asigurările medicale ale angajaților californieni.

În urma acestor activități, Sandu și complicii săi anonimi au reușit să obțină în mod fraudulos nu mai puțin de 5.207.687 dolari în beneficii de asigurări de șomaj acordate de statul California.

Sentința finală în acest proces va fi pronunțată pe 16 octombrie 2023.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel