Un român, printre cei mai căutaţi infractori din lume, prins în Irlanda. Era în categoria 'Most Wanted'

Andreea Cosma |
Data publicării:

Un cetăţean român, urmărit la nivel naţional şi internaţional pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată, a fost depistat de autorităţile judiciare irlandeze.

"În urma cooperării poliţieneşti dintre România şi Irlanda, liderul unei grupări de criminalitate organizată, ce acţiona în Irlanda, a fost depistat. Acesta era urmărit la nivel internaţional pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis joi AGERPRES.

Împotriva celui în cauză - care parte din categoria Most Wanted, figurând şi pe site-ul EUROPOL, Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală a emis un mandat de arestare preventivă în anul 2019.

Potrivit anchetatorilor, în luna aprilie 2014, în timp ce se aflau pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată, cu scopul obţinerii de venituri financiare din fapte ilegale şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată.

Acesta a fost depistat în urma cooperării între FAST România, prin Serviciul Urmăriri din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale şi FAST Irlanda, prin Garda National Bureau of Criminal Investigation, în baza informaţiilor obţinute de către IPJ Neamţ - Serviciul de Investigaţii Criminale.

"EN - FAST (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de "Urmăriri" pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare", arată sursa citată.

ENFAST a devenit operaţională la data de 1 octombrie 2012 şi reprezintă o reţea informală de contacte şi un grup de cooperare în toate aspectele legate de găsirea şi arestarea urmăriţilor internaţional.

Scopul proiectului ENFAST este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creşterea eficienţei în activitatea de urmărire şi arestare a infractorilor urmăriţi internaţional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel