Proteste de amploare în Franța: Peste un milion de oameni în stradă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Grevele întrerup livrările de combustibil în Franța, dar participarea scade
Grevele întrerup livrările de combustibil în Franța, dar participarea scade

Cel puțin un milion de persoane au participat la protestele organizate joi în numeroase orașe din Franța față de reforma pensiilor și deteriorarea nivelului de trai, anunță Ministerul francez de Interne, în timp ce premierul Elisabeth Borne pledează pentru continuarea dialogului cu sindicatele.

Ministerul francez de Interne a anunțat că, potrivit estimărilor, 1.120.000 de persoane au participat la proteste, dintre care 80.000 la Paris, informează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

Însă sindicatele susțin că au avut loc aproximativ 200 de proteste în zeci de orașe, iar numărul participanților a depășit două milioane, fiind aproximativ 400.000 de protestatari la Paris.

La Paris și Lyon au avut loc confruntări între manifestanți și agenții forțelor de ordine, iar zeci de protestatari violenți au fost reținuți. În afară de Paris și Lyon, au avut loc proteste în Toulouse, Marsilia, Nantes, Montpellier, Perpignan, Orleans, Lille, Bordeaux și Strasbourg.

Politicianul de extremă-dreapta Marine Le Pen, unul dintre liderii opoziției, a cerut Administrației Emmanuel Macron să revină asupra propunerilor privind reforma pensiilor. "Respinsă de o largă majoritate a francezilor și de aproape toți angajații, reforma pensiilor trebuie să fie pur și simplu anulată. Emmanuel Macron trebuie să se răzgândească, nu este niciodată prea târziu să țină cont de voința francezilor", a afirmat Marine Le Pen, prin Twitter.

 

Premierul Elisabeth Borne a salutat "angajamentul forțelor de ordine" și al confederațiilor sindicale, ceea ce a permis desfășurarea manifestațiilor "în condiții bune". "Exprimarea opiniilor este esențială în democrație. Vom continua să discutăm și să convingem", a afirmat Borne. Olivier Dussopt, ministrul Muncii, a recunoscut că a fost "o mobilizare semnificativă" a sindicatelor și a subliniat că "trebuie ascultate mesajele" sindicaliștilor.

Principalele centrale sindicale din Franța au anunțat, potrivit cotidianului Le Monde, că o nouă mobilizare națională pentru contestarea reformei pensiilor este programată pe 31 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel