Un fost colonel rus, critică războiul direct la televiziunea rusă. Mihail Khodarenok: Situația nu e normală, când împotriva noastră sunt 42 de țări

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un fost colonel rus, critică războiul direct la televiziunea rusă. Mihail Khodarenok: Situația nu e normală, când împotriva noastră sunt 42 de țări / Foto: Captură video youtube
Un fost colonel rus, critică războiul direct la televiziunea rusă. Mihail Khodarenok: Situația nu e normală, când împotriva noastră sunt 42 de țări / Foto: Captură video youtube

Principalele mijloace de informare în masă din Rusia oferă o perspectivă asupra războiului din Ucraina care nu seamănă cu nimic văzut din afara țării. Pentru început, ei nici măcar nu îl numesc război. Dar editorul BBC pentru Rusia reflectă asupra unui schimb de replici rar difuzat la televiziunea de stat.

„A fost o emisiune de televiziune extraordinară”, explică Steve Rosenberg editor pentru BBC.

Programul a avut 60 de minute, emisiunea de discuții de două ori pe zi de la televiziunea de stat rusă: o discuție în studio care promovează linia Kremlinului în absolut orice privință, inclusiv în ceea ce privește așa-numita "operațiune militară specială" a președintelui Putin în Ucraina.

Kremlinul susține în continuare că ofensiva rusă se desfășoară conform planului.

 

Mihail Khodarenok, despre războiul din Rusia

 

Dar luni seară, invitatul din studio, Mihail Khodarenok, analist militar și fost colonel rus, a prezentat o imagine foarte diferită.

El a avertizat că "situația [pentru Rusia] se va înrăutăți în mod clar" pe măsură ce Ucraina primește asistență militară suplimentară din partea Occidentului și că "armata ucraineană poate înarma un milion de oameni".

Referindu-se la soldații ucraineni, el a menționat: "Dorința de a-și apăra patria există foarte mult. Victoria finală pe câmpul de luptă este determinată de moralul ridicat al trupelor care varsă sânge pentru ideile pentru care sunt gata să lupte.”

"Cea mai mare problemă cu situația militară și politică [a Rusiei]", a continuat el, "este că ne aflăm într-o izolare politică totală și că întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem acest lucru. Trebuie să rezolvăm această situație.”

"Situația nu poate fi considerată normală atunci când împotriva noastră există o coaliție de 42 de țări și când resursele noastre, politico-militare și tehnico-militare, sunt limitate."

 

 

 

Kremlinul a făcut tot posibilul să controleze peisajul informațional

 

Critica în presa scrisă este un lucru. Dar la televizor - în fața unui public de milioane de oameni - este cu totul altceva. Kremlinul a făcut tot posibilul să controleze peisajul informațional aici: a închis sursele de știri rusești independente și s-a asigurat că televiziunea - principalul instrument de formare a opiniei publice în Rusia - este în concordanță cu mesajul.

Este rar să auzi o analiză atât de realistă a evenimentelor la televiziunea rusă.

Rar. Dar nu unică. În ultimele săptămâni, la televiziunea de aici au apărut opinii critice. În martie, la o altă emisiune populară de televiziune, un cineast rus i-a spus prezentatorului: "Războiul din Ucraina prezintă o imagine înfricoșătoare, are o influență foarte opresivă asupra societății noastre".

Deci, ce s-a întâmplat la 60 Minutes? A fost acesta un semnal de alarmă spontan, neprogramat și neașteptat cu privire la Ucraina, care a scăpat printre degete? Sau a fost o izbucnire a realității planificată în prealabil pentru a pregăti publicul rus pentru știri negative despre progresul "operațiunii militare speciale"?, încheie Steve Rosenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel