Un elicopter cu opt militari s-a prăbușit: „A fost doborât”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Opt soldați aparținând trupelor ONU de menținere a păcii, șase pakistanezi, un rus și un sârb, au murit când elicopterul cu care se deplasau s-a prăbușit marți în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a anunțat ONU. Autoritățile din RDC au spus că elicopterul a fost „doborât” de M23, un grup de rebeli care luptă împotriva armatei congoleze.

Elicopterul se afla într-o misiune de recunoaștere când s-a prăbușit în provincia Nord-Kivu, din estul țării, acolo unde s-au purtat lupte între armata congoleză și rebelii grupului M23. Purtătorul de cuvânt al rebelilor a negat acuzația.

Oficialii MONUSCO, misiunea ONU de menținere a păcii din Congo, nu au specificat care a fost cauza accidentului, dar au spus că investigațiile vor continua.

Grupul M23 a fost alungat din Congo după luptele care au avut loc în 2012 și 2013 și s-au refugiat în Uganda și Rwanda. Luptătorii s-au întors în Congo între timp și au reluat atacurile, cel mai recent atac de amploare având loc în noiembrie, anul trecut.

 

 

Armatele statelor RDC și Uganda se luptă cu rebelii M23 care au bombardat casele civililor

 

Lupte grele se poartă în zonă de când M23 a început să atace două poziții ale armatei congoleze duminică seara. Până marți, rebelii au ajuns în orașul Kabindi și se apropiau de sediul aministrativ din orașul Rutshuru, potrivit autorităților locale.

Armata Ugandei a intrat și ea în luptă și a declarat că a ucis marți 14 rebeli M23 lângă granița cu Congo.

„În această seară, [rebelii] ne-au atacat, au bombardat Uganda și câteva case ale civililor au fost distruse”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ugandei, adăugând că unul dintre soldații ugandezi a murit în timpul luptelor. „Trupele noastre au răspuns și 14 rebeli au fost uciși, iar 7 au fost luați ca prizonieri de război”.

În ultimii ani, au existat eforturi la nivel regional pentru a demobiliza grupul M23, dar liderii rebelilor s-au plâns de implementarea foarte greoaie a acordului de pace și au acuzat armata congoleză că au continuat să îi atace.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor M23 a declarat marți că grupul luptă doar pentru a se apăra.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel