Un bloc de nouă etaje ucrainean din Dnipro a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un bloc de apartamente ucrainean din Dnipro a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești / Foto ILUSTRATIV
Un bloc de apartamente ucrainean din Dnipro a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești / Foto ILUSTRATIV

Rusia a declanșat sâmbătă un atac major cu rachete asupra Ucrainei, distrugând un bloc de apartamente de nouă etaje din orașul Dnipro, ucigând cel puțin cinci persoane și lovind instalații energetice vitale din întreaga țară, au declarat oficialii.

Ministrul Energiei al națiunii, German Galușcenko, a avertizat că loviturile care au vizat majoritatea regiunilor vor face ca următoarele zile să fie "dificile".

Cincisprezece persoane au fost salvate după ce au fost îngropate sub o secțiune a unui bloc de apartamente care a fost redus la moloz în orașul Dnipro, situat în centrul-est al Ucrainei, unde fumul s-a răspândit pe cer, a declarat șeful adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei.

"Tragedie. M-am dus la fața locului.... Vom trece prin dărâmături toată noaptea", a declarat Borys Filatov, primarul orașului producător de rachete de pe malul râului Dnipro, Borys Filatov.

 

Cel puțin 27 de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în atac

 

De asemenea, cel puțin 27 de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în atac, mai multe persoane fiind încă prinse sub dărâmături, a declarat guvernatorul regional.

Imagini au arătat pompierii stingând un incendiu în jurul carcasei unor mașini. O mare parte din blocul de apartamente a dispărut. Exteriorul restului clădirii a fost grav avariat.

Persoane rănite au fost transportate pe targă în imaginile difuzate de televiziunea publică ucraineană Suspilne.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a atacat infrastructura energetică cu rachete și drone începând din octombrie, provocând pene de curent generalizate și întreruperi ale încălzirii centrale și ale apei curente, în timp ce iarna se apropie.

Sâmbătă, rachete au lovit, de asemenea, instalații de infrastructură critice în regiunea estică Harkov, care se învecinează cu Rusia, și în regiunea vestică Lviv, care se învecinează cu Polonia, au declarat oficialii.

 

Întreaga regiune Kharkiv a rămas fără energie electrică

 

Întreaga regiune Kharkiv a rămas fără energie electrică după ce oficialii au fost nevoiți să ordone întreruperi de urgență ale energiei electrice. În Lviv, au fost posibile, de asemenea, întreruperi ale alimentării cu electricitate și apă, a declarat guvernatorul regional Maxim Kozytsky.

"Datorită activității eficiente de apărare aeriană din Kiev, au fost evitate daunele asupra obiectelor de infrastructură critică", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului.

Ministerul de Interne al Republicii Moldova a declarat că resturi de rachete au fost găsite în nordul țării, în apropiere de granița cu Ucraina, în urma atacurilor aeriene.

 

Rachetele și-au lovit țintele înainte ca sirena de raid aerian să sune

 


Atacul de sâmbătă a avut loc la câteva ore după ce un atac cu rachete de mai mică amploare a lovit infrastructuri critice din Kiev și orașul Harkov din estul țării. Primul atac a fost neobișnuit, deoarece rachetele și-au lovit țintele înainte ca sirena de raid aerian să sune. Nimeni nu a fost rănit atunci, dar resturile de rachete au provocat un incendiu într-o zonă, iar casele au fost avariate în afara capitalei, au declarat oficialii.

Ukrenergo, care administrează rețeaua de energie electrică din Ucraina, a declarat că lucrătorii săi se grăbeau să repare pagubele și că rețeaua se lupta cu un deficit de energie electrică cauzat de atacurile anterioare, chiar dacă la Kiev erau -2 grade Celsius (28 de grade Fahrenheit), adică doar un frig ușor.

În general, vremea rece solicită mai mult sistemul, deoarece consumul de energie crește.

DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate, a introdus pene de curent de urgență în mai multe regiuni.

Infrastructura rezidențială a fost, de asemenea, afectată în satul Kopyliv, chiar în afara capitalei. Ferestrele și acoperișurile a 18 case private au fost spulberate sau deteriorate de explozie, a declarat Oleksiy Kuleba, guvernatorul regional, Oleksiy Kuleba.

Comentând primul atac, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ihnat, a declarat că rachetele rusești au fost probabil lansate de-a lungul unei traiectorii balistice înalte, în buclă, dinspre nord, ceea ce ar explica de ce nu a sunat sirena de raid aerian.

Ucraina nu este capabilă să identifice și să doboare rachete balistice, a declarat el pentru publicația online Ukrainska Pravda.

 

Rachetele au lovit Harkov

 

În nord-estul Ucrainei, două rachete S-300 au lovit sâmbătă dimineața devreme orașul Harkov, în apropiere de granița cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Oleg Synehubov.

Atacurile au lovit obiective energetice și industriale critice din districtul Harkov și Chuhuev din regiune, a declarat acesta.

Atacurile de sâmbătă au avut loc în timp ce forțele ucrainene și rusești se luptau pentru controlul orașului Soledar, un mic oraș de exploatare a sării din estul Ucrainei, care de câteva zile este în centrul unui asalt rusesc necruțător.

Rusia a declarat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra orașului, în ceea ce ar fi un succes rar pentru Moscova după luni de eșecuri pe câmpul de luptă, dar Kievul a declarat că trupele sale încă luptă acolo, conform Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel