THE GUARDIAN: Geta Brătescu – artista care a făcut liniile să danseze

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Geta Bratescu
Geta Bratescu

"Desenele sale captivante din deceniul final al unei cariere de 70 de ani dezvăluie puterea conceptuală a plasticienei românce, jocul - şi răbdarea". Aşa îşi începe publicaţia The Guardian reportajul despre marea doamnă a artei conceptuale din România.

În galeria Hauser & Wirth de pe Savile Row, compozițiile lui Brătescu sunt tratate atât cronologic, cât și în funcție de culoare. Aranjamentul aminteşte de colecțiile de primăvară / vară afișate la magazinele de îmbrăcăminte din apropiere, dar lucrările fluide ale doamnei Brătescu sunt departe de a fi de sezon.

Piesele ei sunt impregnate atât cu un scop, cât şi cu jocul. O singură bandă poartă o anumită greutate și totuși. Pentru Brătescu, linia trebuie să aibă libertate de mișcare. "Formele sunt create dintr-un dans între ele", spune ea. "Ele dansează - dacă nu dansează, se plictisesc, mor; forma mortă este aruncată".

Brătescu s-a născut în orașul Ploiești și a trăit în România întreaga sa viață. Cariera sa de șapte zeci de ani s-a derulat într-o perioadă imprevizibilă și adesea turbulentă, incluzând cel de-al doilea Război Mondial și ocupația sovietică din anii 1944 până în 1958. La sfârșitul anilor '40, a studiat literatura la Universitatea din București și arta la Academia de Arte Frumoase (actualmente Universitatea Națională de Arte București). Ea a fost exmatriculată de cei din urmă - Partidul Comunist a pedepsit-o pentru educația sa burgheză - dar scrierea și desenul au continuat să fie un fir comun în practica ei artistică.

Geta Brătescu a murit în septembrie anul trecut, la vârsta de 92 de ani.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel