UE va recupera profiturile firmelor energetice în loc să plafoneze prețul gazelor rusești

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au însărcinat vineri Bruxelles-ul să elaboreze în câteva zile propuneri pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor naturale și pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire.

Însă, în timp ce încercau să protejeze cetățenii de creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, care a dus inflația pe întregul continent la niveluri record, miniștrii au renunțat la propunerile mai controversate de plafonare a prețurilor la gazele rusești.

În cadrul unei reuniuni de urgență la Bruxelles, miniștrii au cerut Comisiei Europene să propună o plafonare mai amplă a prețurilor la gaze, chiar dacă executivul UE a pus rapid la îndoială fezabilitatea unei astfel de idei.

 

Țările UE au sprijinit propunerea executivului de a oferi fonduri de urgență firmelor energetice



De asemenea, țările UE au sprijinit propunerea executivului de a oferi fonduri de urgență firmelor energetice care se confruntă cu o creștere a cerințelor colaterale și au însărcinat Comisia cu elaborarea unor astfel de măsuri.

"Toată lumea se grăbește să găsească o soluție", a declarat ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, în timp ce miniștrii se îngrijorează de impactul prețurilor foarte ridicate ale energiei asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

În cadrul planului UE privind veniturile excepționale, care nu a fost încă concretizat, guvernele ar urma să colecteze veniturile excedentare de la centralele eoliene, nucleare și pe cărbune, care în prezent își pot vinde energia la prețuri record determinate de costul gazului, și să utilizeze banii pentru a reduce facturile consumatorilor.

Companiile de combustibili fosili ar trebui, de asemenea, să plătească o "contribuție de solidaritate", se arată într-un rezumat al reuniunii.

"A lua o parte din aceste profituri în exces și a le recicla înapoi în gospodării are sens", a declarat vineri ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, în legătură cu recomandările Comisiei, conform Reuters.

Aceasta urmează să prezinte propunerile marți. Miniștrii energiei ar putea organiza o altă reuniune de urgență în cursul acestei luni pentru a negocia și aproba planurile finale, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.

 

Nu există un plafon al prețului gazelor rusești pentru moment 

 

Președintele Vladimir Putin a declarat în această săptămână că Moscova va întrerupe toate livrările către Europa dacă se va aplica un plafon de preț pentru gazul rusesc. Unele țări care încă primesc gaz rusesc au declarat că nu sunt dispuse să riște să piardă această aprovizionare.

"Dacă restricțiile de preț ar fi impuse exclusiv asupra gazului rusesc, acest lucru ar duce în mod evident la o întrerupere imediată a livrărilor de gaz rusesc", a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Ministrul italian pentru Tranziție Ecologică, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au pronunțat în favoarea unei limitări generalizate a prețurilor pentru toate importurile de gaze. Însă țări precum Olanda și-au exprimat îndoielile.

"Nu aș spune că a existat un sprijin larg pentru o plafonare generalizată (a prețului la gaze)", a declarat reporterilor secretarul de stat olandez pentru industrii extractive Hans Vijlbrief.

Comisia Europeană: plafonarea prețurilor la gazele naturale în Europa ar putea risca să le deturneze în schimb către alte regiuni, privând Europa de combustibil

"Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situația noastră de securitate a aprovizionării", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Executivul UE nu a inclus o plafonare generală a prețului gazelor naturale pe lista de măsuri pe care le-a sugerat țărilor înainte de reuniunea de vineri.

Livrările de gaze rusești prin gazoducte pe cele trei rute principale către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv. Moscova a pus reducerile de aprovizionare pe seama unor probleme tehnice cauzate de sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel