UE taie o parte din fondurile europene pentru Polonia pentru că nu a desființat SIJ-ul, așa cum a făcut România 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: @socialistworker / Twitter
sursa foto: @socialistworker / Twitter

Amenda aplicată Poloniei pentru că nu a pus capăt activităţilor camerei sale disciplinare pentru judecători se ridică până în prezent la "peste 160 de milioane de euro", a declarat marţi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders în faţa Parlamentului European, relatează AFP.

Din această sumă, o primă tranşă de 69 de milioane de euro a fost scăzută din fondurile europene vărsate Poloniei şi o a doua, de 42 de milioane de euro, va fi reţinută la jumătatea lunii mai, informează Comisia Europeană.

Curtea de justiţie a UE (CJUE) a condamnat la sfârşitul lui octombrie 2021 Polonia să plătească o penalitate zilnică de un milion de euro, care putea fi solicitată începând cu 3 noiembrie.

Această amendă este menită să constrângă Varşovia să respecte o decizie a CJUE din iulie care îi ordona, cu titlu de măsură de urgenţă, să înceteze imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii supreme, instituţie cheie a unei reforme a sistemului judiciar polonez acuzate de UE că subminează independenţa judecătorilor.

În contextul în care Varşovia refuză să plătească, Comisia Europeană recuperează banii din fondurile europene vărsate Poloniei.

Executivul european a redus plăţile în favoarea Poloniei cu alte 60 de milioane de euro, în contul unei alte amenzi, care se ridică în total la 68,5 milioane de euro, dictate pentru nerespectarea unei decizii a CJUE privind o mină de cărbune.

Polonia mai plătește o altă amendă, de 500 000 de euro pe zi



Polonia a fost condamnată în septembrie la o penalitate de 500.000 de euro pe zi pentru că nu a închis mina de la Turow, din apropierea frontierei cu Cehia, cum solicitase CJUE în mai.

Conflictul a făcut între timp obiectul unei soluţionări amiabile între Varşovia şi Praga şi CJUE a clasat dosarul, dar penalităţile dictate până atunci trebuie recuperate. Ultima tranşă de 8,5 milioane de euro urmează a fi recuperată în acest dosar.

Atunci când preşedintele polonez Andrzej Duda a propus în februarie un proiect de lege care prevedea desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme, Didier Reynders a calificat drept "o etapă pozitivă faptul că pare să existe un elan spre o reformă a regimului disciplinar în Polonia".

"Dar ceea ce contează este în ce măsură legislaţia adoptată în cele din urmă de parlamentul polonez - dacă este posibil să se ajungă la o adoptare finală - va răspunde exigenţelor stabilite de CJUE", a adăugat comisarul european belgian, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel