Ucraina și Rusia încheie a doua rundă de negocieri: S-a căzut de acord cu privire la un aspect vital

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Mikhail Podolyak, consilierul șefului Președinției ucrainene
Mikhail Podolyak, consilierul șefului Președinției ucrainene

Joi, 3 martie, s-a încheiat cea de-a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene. Mikhail Podolyak, consilierul șefului Președinției ucrainene, a rezumat rezultatele acestora.

Un negociator ucrainean a anunțat joi că a doua rundă de discuții cu Rusia s-a încheiat, dar nu a adus niciun rezultat de care Ucraina avea nevoie.

Delegația ucraineană nu a primit rezultatele pe care le spera și va continua dialogul în cadrul celei de-a treia runde de discuții.

Aspectul umanitar a fost discutat în detaliu. Multe orașe sunt încercuite, există probleme cu alimentele și medicamentele.

"A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Din păcate, rezultatele de care Ucraina are nevoie nu sunt încă obținute. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare", a declarat într-un mesaj pe Twitter un înalt oficial ucrainean, Mykhailo Podolyak, conform CNN.

Singurul lucru asupra căruia s-a căzut de acord a fost asigurarea în comun a unor coridoare umanitare cu o încetare temporară a focului.

În prezent, cele mai fierbinți locuri din Ucraina sunt: Mariupol și Herson. Ucraina a făcut apel la Crucea Roșie să furnizeze coloanelor umanitare un steag alb. 

Conform Reuters, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că cele două părți au avut în vedere o posibilă încetare temporară a focului pentru a permite evacuarea civililor. "Adică, nu peste tot, ci doar în acele locuri unde vor fi amplasate coridoarele umanitare propriu-zise, va fi posibilă încetarea focului pe durata evacuării", a spus el.

De asemenea, s-a ajuns la o înțelegere privind livrarea de medicamente și alimente în locurile unde au loc cele mai violente lupte.

A fost pentru prima dată când cele două părți au înregistrat o formă de progres în discuții, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o săptămână.

"Singurul lucru pe care îl pot spune este că am discutat suficient de detaliat aspectul umanitar, pentru că destul de multe orașe sunt acum încercuite. Există o situație dramatică în ceea ce privește medicamentele, alimentele și evacuarea", a spus Podolyak.

 

Ucraina și Rusia încheie a doua rundă de negocieri

 

Prima rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia a avut loc pe 28 februarie.

O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene este planificată cât mai curând posibil.

Delegația ucraineană în cadrul discuțiilor este condusă de ministrul apărării Oleksii Reznikov. Printre ceilalți reprezentanți ai delegației ucrainene se numără șeful adunării parlamentare, Mihail Podolyak, și șeful fracțiunii Slujitorul Poporului, David Arakhamya.

Delegația rusă a fost condusă de Volodymyr Medinsky, un consilier al președintelui rus. Din delegație au mai făcut parte ministrul adjunct al apărării, ministrul adjunct al afacerilor externe, Andriy Rudenko, șeful Comitetului de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky, și ambasadorul rus în Belarus, Boris Gryzlov.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel