Traian Băsescu spulberă ideea alegerilor anticipate: "Practic, nu e posibil. Teoretic..."

Andreea Cosma |
Data publicării:
captura video Digi 24
captura video Digi 24

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că alegerile anticipate sunt practic imposibil de realizat şi ar arunca ţara într-o perioadă de instabiltate politică. Acesta susţine că guvernul ar trebui să se concentreze pe proiecte până la următoarele alegeri, dat fiind faptul că este, totodată, un executiv care se bucură de o imagine bună în străinătate.

"Anticipatele nu sunt posibile practic, decât cu forţarea notei în mod excesiv. Nu îmi dau seama cum s-ar putea organiza. Practic, nu e posibil. Teoretic sunt soluţii. Practic, nu.

În primul rând, anul acesta, cel târziu în octombrie trebuie să avem legislativele, în aşa fel încât în decembrie să avem un nou parlament. Şi atunci, plecând de la acest reper, dăm lunile înapoi şi vedem că pentru procedura de a cădea două guverne trebuie înainte de toate să demisioneze Orban şi preşedintele să numească două guverne. Asta înseamnă trei luni.

Mai e şi o campanie de o lună. Sunt patru luni, patru luni de instabilitate politică, în care va fi greu să împrumuţi bani la rate rezonabile. Discutăm de o ţară care împrumută lunar câteva miliarde ca să îşi poată acoperi cheltuielile.

Vor creşte dobânzile, va creşte lipsa de încredere în capacitatea guvernului de a gestiona bine lucrurile. Atunci, în aceste patru luni vom împrumuta cu dobânzi tot mai mari", a explicat Traian Băsescu, la Digi24.

 

Traian Băsescu: "Dacă aş fi preşedinte..."

 

Fostul preşedinte a mai spus şi ce ar face în timpul rămas până la alegerile parlamentare, în loc să organizeze alegeri anticipate şi să schimbe guvernul, lucru practicat de PSD.

"În sfârşit, un argument care mi se pare, din punct de vedere politic, foarte dificil, practic am putea spune că domnul preşedinte Iohannis, împreună cu Orban au prelaut procedeul PSD, că PSD îşi schimbă propriile guverne, ceea ce va fi foarte greu de explicat, în condiţiile în care, după părerea mea, guvernul Orban are de făcut câteva lucruri puţin importante, dar cu mare impact şi care i-ar putea creşte nivelul de încredere în timp ce se află la guvernare, până la alegeri.

În această perioadă eu, dacă aş fi preşedinte, i-aş cere premierului, omule, până la alegeri lucraţi proiecte pentru că banii europeni îşi termină valabilitatea. Lucraţi proiecte şi cum începeţi noul mandat după alegeri, treceţi la implementarea proiectelor", a mai spus Traian Băsescu.

 

Traian Băsescu: "Guvernul Orban are imagine bună în străinătate"

 

Imaginea actualului guvern PNL este una bună în străinătate, mai precizează fostul şef de stat.

"Are de făcut o groază de lucruri guvernul Orban şi în plus aş spune guvernul Orban are imagine bună în străinătate. Imaginea este că acest guvern e o speranţă să scape România de distrugerea justiţiei de către PSD. Cam asta este percepţia pe care o au parlamentarii aici.

Am spus că nu sunt posibile anticipatele dacă suntem raționali. Altfel, orice lipsă de rațiune este aplicabilă și oamenilor politici și te poți trezi cu abordări lipsite de logică, dar gândiți-vă încă o dată cât de rău ar fi pentru țară să intre în patru luni de instabilitate, când alegerile sunt în octombrie, în condițiile în care anul acesta trebuie utilizat masiv pentru dezvoltarea proiectelor", a mai explicat Traian Băsescu, la Digi24.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel