Traian Băsescu, despre a doua nominalizare a lui Orban: „O eroare declarativă, politică”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Digi 24
Sursa foto: captură Digi 24

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre a doua nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier și anunţul că nu se doreşte învestirea acestuia. 

Fostul președinte susține că a fost o „eroare declarativă, politică” care este suficientă pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) să invoce principiul loialităţii constituţionale.

Citește și CCR a decis că există conflict între Președinție-Parlament pe desemnarea lui Orban ca premier

„Numirea lui Orban a fost o eroare declarativă, politică. L-am numit ca să cadă, liberalii nu-l vor vota. Este suficient pentru un organism cum este Curtea Constituţională să spună «unde-i loialitatea faţă de Constituţie?» (...) Aici intervine principiul loialităţii constituţionale şi loialitatea constituţională te obligă ca atunci când numeşti un guvern să vrei să-l numeşti, nu să vrei să nu treacă (...) Asta «pentru că vreau eu», nu funcţionează constituţional”, a afirmat Traian Băsescu, la Realitatea Plus.

 

Traian Băsescu: „Anticipatele trebuie uitate”

 

El a mai spus că, după ultimele evenimente din viaţa politică, „anticipatele trebuie uitate” şi că acestea se pot produce numai cu voinţa PSD, Băsescu afirmând că a avertizat PNL cu privire la imposibilitatea de a provoca alegeri parlamentare înainte de termen.

„Îmi pare rău că trebuie să critic un aliat, dar le-am spus, am spus-o public, «nu vă apucaţi de anticipate pentru că sunteţi minoritari, nu veţi putea». (...) Asta-i o lecţie când nu ai toţi paşii să nu te apuci. (...) PNL-ul este cel care a dus lucrurile într-o zonă în care a predat pur şi simplu iniţiativa politică PSD-ului”, a afirmat Traian Băsescu.

Citește și EXCLUSIV. Augustin Zegrean, după decizia CCR: „Asta a avut în vedere când a pronunțat această soluție"

Fostul şef al statului a spus că alegerile anticipate pot fi realizate de către o majoritate, nu de către o minoritate, şi a catalogat drept "o majoritate de fripturişti" pe cei care au votat căderea Guvernului Dăncilă.

Traian Băsescu a spus că guvernul condus de Orban nu a fost demis pentru că a dorit să provoace alegeri anticipate, ci din cauza modificării legislaţiei privind alegerea primarilor în două tururi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel