EXCLUSIV  EXCLUSIV. Augustin Zegrean, după decizia CCR: „Asta a avut în vedere când a pronunțat această soluție”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a declarat, astăzi, pentru StiriDiaspora.ro, faptul că decizia Curții a avut în vedere „situații în care lucrurile trebuie să funcționeze”, nu care să „ducă la criză”.

„Este o decizie care putea fi prevăzută pentru că textul Constituției este așa gândit încât în situația în care Guvernul pică președintele, în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament să propună un alt candidat care să formeze Guvernul. Deci, Constituția a avut în vedere situații în care lucrurile trebuie să funcționeze, nu să nu funcționeze. Era cert că dacă va fi numită aceeași persoană nu va fi votată și asta au și anunțat din start, PSD-iștii, că ei nu mai votează încă o dată pe Ludovic Orban.

Deci, președintele dacă voia să funcționeze instituția Guvernului venea cu o altă persoană. Dar, președintele a anunțat că dorește alegeri anticipate și sigur că procedând în felul acesta era un drum spre alegeri anticipate. Drumul ducea într-acolo. Dar, Curtea a apreciat că trebuie să respecte textul și spiritul Constituției, acela de a face ca țara să funcționeze, nu să ducă la criză. Cea mai puternică criză politică posibilă este dizolvarea Parlamentului. Cred că asta a avut în vedere Curtea când a pronunțat această soluție”, a precizat fostul președinte CCR. 

 

Augustin Zegrean: „Țara trebuie să fie guvernată”

 

Augustin Zegrean a explicat că președintele Klaus Iohannis poate face aceeași nominalizare care va ajunge din nou la CCR, iar CCR va da același verdict până la alegerile din luna noiembrie, însă nu ar fi indicat întrucât „țara trebuie să fie guvernată”

„Urmează ca președintele să respecte decizia CCR și să facă o altă nominalizare sau dacă nu dorește poate să facă aceeași nominalizare, dar din nou se va ajunge la Curte, Curtea va spune că nu este în regulă până ajungem la alegerile din noiembrie. Dar, nu este recomandabil să se întâmple lucrul acesta, țara trebuie să fie guvernată. 

Acestui guvern interimar, care este acum, îi expiră mandatul că nu poate sta interimar decât 45 de zile”, a conchis Augustin Zegrean pentru StiriDiaspora.ro.

Curtea Constituțională a stabilit, astăzi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis, au declarat surse ale instituției.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel