Tradițiile românești i-au adus numai probleme unui fermier austriac: Condamnat pentru că a sacrificat porci de Crăciun pentru mai mulți români

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă

Un austriac în vârstă de 65 de ani este acuzat că ar fi sacrificat porci în mod ilegal în ferma sa și că ar fi vândut o parte dintre ei. Cei mai mulți clienți au fost români care au vrut să respecte tradițiile românești de Crăciun.

Fermierul pensionat cu jumătate de normă a fost judecat la Graz pentru fraudă și încălcarea Legii privind siguranța alimentară și protecția consumatorilor (LMSVG). Alături de el în boxa acuzaților, ginerele său și un prieten fermier.

Sacrificarea la domiciliu era obișnuită. Dar astăzi, dacă ucizi și vinzi porci în propria fermă fără să respecți cerințele legale, acest lucru devine problematic. Acest model de afaceri a adus un fermier, împreună cu un prieten fermier care furniza animale "la negru" și cu ginerele său, în fața instanței din Graz.

Bărbatul de 65 de ani a mărturisit că a făcut sacrificarea ilegală; ginerele său a recunoscut, de asemenea, că l-a ajutat. Cu toate acestea, clienții știau că nu era o fermă certificată. Clienții proveneau în principal din România.

Tradițiile românești i-au adus numai probleme unui fermier austriac

 

„Sănătatea este importantă pentru mine. Credeam că în Austria este permisă sacrificarea“, a declarat un cumpărător din România în faț instanței. "1,85 de euro era prețul kilogramului de carne la el acasă", a declarat luni un client în fața judecătorului Helmut Wlasak.

Românul a cumpărat un porc împreună cu vărul său în 2021, cu puțin timp înainte de Crăciun, "pentru că așa e tradiția și din cauza Coronavirusului nu am putut merge acasă, unde avem porcii". El credea că, în cazul fermierului, totul era în regulă și organic. El însuși a tăiat porcul. Clienții care ajutau la fața locului erau ceva obișnuit acolo. Un alt client a spus: "Carnea a fost bună, proaspătă și mai ieftină decât în magazin".

Condamnat pentru că a sacrificat proci de Crăciun pentru mai mulți români 

 

„Carnea într-o cadă, podeaua murdară. Deci, după tot ce ai văzut acolo, nu a existat niciun motiv pentru care să nu cumperi?“, a fost întrebarea adresată de avocatul apărării, Gerald Ruhri, unui cumpărător.

Sentințele, care încă nu sunt definitive, pot fi atacate cu apel: Șapte luni de închisoare cu suspendare condiționată și amenzi pentru fiecare dintre fermier (7500 de euro) și furnizor (3600 de euro), precum și o amendă condiționată parțială (5400 de euro, jumătate cu suspendare) pentru ginerele său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel