Totul despre taxa de vizitare introdusă de primăria din Veneția: cum funcționează, cine plătește, cât costă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Veneția poate fi vizitată în 2024 doar cu rezervare în avans. Primar - Este o decizie istorică
Veneția poate fi vizitată în 2024 doar cu rezervare în avans. Primar - Este o decizie istorică

Veneția va introduce, începând din această săptămână, controversatul său sistem de taxare pentru turiști. În acest articol vom explica cui se va aplica taxa, cum va funcționa aceasta și unde se plătește. 

După ani de amânări, autoritățile din Veneția introduc controversata "taxă de vizită", ca parte a unor planuri mai ample de reglementare și diminuare a impactului turismului de masă asupra infrastructurii fragile a orașului. 

Potrivit autorităților locale, sistemul de emitere a biletelor va fi operațional într-un total de 29 de zile în 2024, începând de joi, 25 aprilie. 

Iată cine va fi scutit și cum va fi aplicat sistemul de taxare.

Cui se aplică taxa de vizitare

 

Potrivit primăriei orașului Veneția, toți "excursioniștii de o zi" cu vârsta de cel puțin 14 ani care intră în centrul istoric al orașului între orele 8.30 și 16.00 vor trebui să plătească taxa. 

Oficialii din Veneția descriu excursioniștii de o zi ("turisti giornalieri") ca fiind turiștii care nu se cazează "în una dintre structurile de cazare situate pe teritoriul municipalității din Veneția".

În afară de hoteluri, în categoria "facilități de cazare" intră și B&B, hosteluri, pensiuni, case de vacanță și case de oaspeți.

Centrul istoric al Veneției (zona 1) include toată insula, cu excepția gării Santa Lucia, a Piazzale Roma și a terminalului Tronchetto. Persoanele care doar trec prin aceste zone (zonele 2, 4 și 5) fără a intra în centrul istoric nu vor trebui să plătească taxa.

Iată și o hartă cu zonele delimitate publicată pe portalul Venezia Unica.

taxa-turisti-venetia-harta

Cine este scutit

 

În afară de oaspeții care se cazează la una dintre unitățile de cazare din oraș, o serie de alte categorii vor fi scutite de plata taxei. Astfel, nu vor plăti taxa specială excursioniștii de o zi cu vârsta sub 14 ani, rezidenții din Veneția, persoanele născute în municipalitatea Veneția, persoanele care lucrează sau studiază în Veneția, rezidenții din regiunea Veneto, proprietarii de locuințe secundare și membrii gospodăriei acestora. Totodată, sunt scutiți de taxă partenerii, părinții sau rudele până la gradul trei de rudenie ale persoanelor care locuiesc în Veneția

Cu excepția vizitatorilor de o zi cu vârsta sub 14 ani, a rezidenților din Veneția și a persoanelor născute în oraș, toate celelalte categorii menționate mai sus vor trebui să demonstreze că au dreptul la scutire, înregistrându-se pe o nouă platformă online și prezentând documentele necesare. 

Cât trebuie să plătești să vizitezi Veneția

 

Turiștii de o zi vor plăti o taxă fixă de 5 euro pentru a avea acces în centrul istoric al orașului în timpul perioadei de testare a sistemului din 2024.

Cu toate acestea, este probabil ca această sumă să se schimbe odată ce perioada de probă se va încheia și sistemul de emitere a biletelor va deveni complet operațional. 

Potrivit variantelor de lucru ale proiectului discutat de autoritățile locae, consiliul ar trebui să opteze în cele din urmă pentru un format de tarif variabil, în care valoarea taxei să se modifice în funcție de perioada anului și de numărul de vizitatori așteptați în oraș. 

Acest lucru înseamnă că taxa va fi mai mare în sezonul turistic de vârf și mai mică în sezonul scăzut, potrivit informațiilor The Local. 

Cum se plătește taxa de turist în Veneția

 

Deși planurile inițiale ale proiectului includeau opțiunea de a plăti taxa la diverse puncte de informare situate în zone cheie ale orașului, în prezent, turiștii pot plăti taxa doar prin intermediul unei platforme de rezervare online, aceeași care este utilizată pentru a solicita o scutire de la plata biletului -> https://cda.veneziaunica.it/scegli-la-data 

Platforma va furniza vizitatorilor un cod QR, pe care aceștia vor trebui să îl arate agenților de bilete la intrarea în oraș. 

Controalele vor avea loc la unele dintre principalele puncte de intrare în oraș, deși autoritățile locale nu au confirmat încă locațiile acestora.

La începutul acestei luni, primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a declarat că orașul va efectua "controale foarte blânde", cel puțin în primele etape ale testului. Regulile actuale prevăd că orice persoană găsită fără bilet ar putea fi amendată cu o sumă cuprinsă între 50 și 300 de euro, plus prețul biletului de intrare.

Când va intra în vigoare noua taxă?

 

Noul sistem de emitere a biletelor va fi operațional pentru un total de 29 de zile în 2024. Taxa va fi în vigoare între 25 aprilie și 5 mai, iar apoi în toate weekendurile rămase din lunile mai și iunie, precum și în primele două weekenduri din iulie.

Nu există încă informații despre ce se va întâmpla după ce se va încheia această primă fază de testare.

Iată zilele în care se va aplica taxa specială în Veneția

taxa-turisti-venetia

----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel