Ți-au fost furate sau ai pierdut actele în străinătate? Iată cum obții duplicate ale acestora

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai sunt în posesia actelor de stare civilă din diferite motive (pierdere, furt, distrugere, deteriorare, plastifiere, etc.) pot obține prin intermediul oficiului consular duplicate ale acestora. Iată ce trebuie să faci.

Locuiești sau ești în vacanță în străinătate și ai pierdut sau ți-au fost furate actele? Iată ce trebuie să faci pentru a obţinerea documentele din România.

Obţinerea documentelor din România

 

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României îi pot sprijini pe cetăţenii români aflaţi în străinătate la obţinerea unor duplicate ale certificatelor de stare civilă (naştere, căsătorie sau deces). În unele state, actele oficiale străine (inclusiv cele româneşti) sunt recunoscute numai dacă poartă însemnele unei legalizări sau supralegalizări oficiale.

Potrivit Ambasadei României în Regatul Unit, în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei de supralegalizare a actelor oficiale străine, certificatele emise de autorităţile române sunt recunoscute dacă poartă legalizarea cu Apostilă. Legalizarea cu Apostilă se face în România de prefecturile municipiilor reşedinţă de judeţ.

În statele cu care România a încheiat acorduri de recunoaştere a actelor oficiale, acestea sunt recunoscute direct, fără nici o altă formalitate. În statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Haga şi nici nu au încheiat acorduri de recunoaştere a actelor cu România, actele oficiale române sunt recunoscute numai dacă sunt legalizate şi supralegalizate de autorităţile române.

Legalizarea unui certificat de naştere sau a oricărui alt act oficial se face de instituţia emitentă, iar supralegalizarea se face de Ministerul Afacerilor Externe.

Recomandăm să consultaţi site-urile ambasadele şi consulatele române din ţara în care vă aflaţi, precum şi autorităţile locale ale acelei ţări, pentru a afla cu exactitate care este regimul actelor oficiale româneşti.

Condiţii de obţinere - Depunerea cererii se face numai pe bază de programare, de preferat, prin portalul extern al aplicației E-Consulat, la adresa https://www.econsulat.ro/  sau la sediul Secției Consulare.

Persoanele aflate în Marea Britanie pot solicita eliberarea duplicatelor certificatelor de naştere/căsătorie/deces prin intermediul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra completând cererea corespunzătoare cu datele necesare; termenul de soluţionare este de cca. șase luni, de la data depunerii cererii.

Duplicatele certificatelor de naştere/căsătorie/deces se pot solicita şi prin procura, prin care mandatarul dvs. poate obtine duplicatul respectiv direct de la primăria de la locul de naştere/ultim domiciliu. 

Procura pentru obținerea unui duplicat al unui certificat de stare civilă poate fi, de asemenea, autentificată la un notar britanic, situaţie în care se va obţine, obligatoriu, Apostila Convenţiei de la Haga eliberată de Foreign And Commonwealth Office - Biroul Legalizări, https://www.gov.uk/get-document-legalised 
(În funcție de caz, procura poate fi tradusă la un traducător britanic autorizat și apoi apostilată  sau în Romania, la un traducător autorizat și legalizată la un notar public).  

IMPORTANT DE ȘTIUT

Pentru deţinătorii de certificate de naştere model vechi se recomandă procurarea certificatului de naştere model internaţional de la serviciile de stare civilă unde s-a înregistrat naşterea.

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel