Summit-ul G7, axat pe războiul din Ucraina

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

G7 a fost înființat în 1975 ca un forum informal care reunește liderii principalelor națiuni industriale din lume. G7 completează rolul G20, care este considerat cadrul pentru coordonarea economică globală continuă. Summit-ul G7 reunește lideri din Uniunea Europeană și din următoarele țări: Canada, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Summit-ul G7 și-a început lucrările la Elmau, în Bavaria, unde tema dominantă este războiul din Ucraina și perspectiva acordării unei răspuns și mai puternic față de Rusia, și se va termina cu o zi înaintea Summit-ului de la Madrid.

Germania, care deține președinția rotativă a grupului, prin reprezentantul său, cancelarul Olaf Scholz, i-a primit, la castelul bavarez din Schloss Elmau, pe liderii G7: Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța și Italia, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a Consiliul European, Charles Michel.

Interesul primei zile a Summit-ului s-a concentrat asupra ravagiilor economice cauzate de războiul din Ucraina, a luptei împotriva inflației cauzate în principal de sectorul energetic, cât și asupra crizei alimentare, anunță swissinfo.ch.

Președintele Biden, care a ajuns cu o zi înainte la Elmau, anunțase prin contul său de Twitter, că G7 va anunța interzicerea importului de aur din Rusia. Alături de Biden este și Boris Johnson, premierul Marii Britanii, care va încerca să convingă Germania, Franța și Italia să li se alăture.

Germania, țara gazdă, prin cancelarul său, Olaf Scholz, dorește consenul atât cu membri G7, cât și cu liderii celor cinci țări invitate: India, Indonezia, Africa de Sud, Senegal și Argentina. Începând de luni, la lucrări, se vor alătura și lideri ai unor țări din America Latină și Caraibe.

În timpul primei zi de de lucrări a summit-ului, sâmbătă, la München, mii de protestatari au cerut îndeplinirea angajamentelor de reducere a încălzirii globale.

Luni, este așteptată și intervenția, în format virtual, a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

 

Sursă foto Facebook - G 7

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel