SUA va interzice importurile dintr-o controversată zonă din China 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

America este pregătită să pună în aplicare interdicția privind importul bunurilor din Xinjiang la 21 iunie, anunță autoritățile americane, potrivit Reuters.

Autoritățile americane sunt pregătite să pună în aplicare o interdicție privind importurile din regiunea chineză Xinjiang atunci când o lege care prevede acest lucru va deveni aplicabilă, a declarat miercuri un oficial vamal american. Acesta a adăugat că va fi necesar un nivel „foarte ridicat" de dovezi pentru o scutire.

În decembrie, președintele american Joe Biden a promulgat legea Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA), într-o încercare de a proteja piața americană de produsele care ar putea fi afectate de încălcările drepturilor omului în Xinjiang. Guvernul american susține că în Xinjiang China comite un genocid împotriva musulmanilor uiguri.

Legea interzice importul bunurile din Xinjiang, unde autoritățile chineze au înființat lagăre de detenție pentru uiguri și alte grupuri musulmane, deoarece ar putea fi fabricate prin muncă forțată. Importul se poate face doar dacă se poate dovedi contrariul.

China neagă abuzurile din Xinjiang, un important producător de bumbac care furnizează, de asemenea, o mare parte din materialele pentru panourile solare din lume, și susține că legea „calomniază" situația drepturilor omului din țară.

Inițial, Beijingul a negat existența unor tabere de detenție, dar ulterior a recunoscut că a înființat „centre de formare profesională" necesare pentru a reduce „terorismul, separatismul și radicalismul religios” în Xinjiang.

Xinjiang, ce se întâmplă în regiune

 

Acest teritoriu chinez imens cu 26 milioane de locuitori a fost mult timp teatrul unor atentate sângeroase care au vizat civili şi care au fost comise, potrivit autorităţilor, de separatişti şi islamişti uiguri, principalul grup etnic al regiunii.

Studii occidentale acuză Beijingul că a internat peste un milion de uiguri şi de membri ai altor grupuri etnice musulmane în 'lagăre de reeducare' şi chiar că a impus 'muncă forţată' sau 'sterilizări forţate', Statele Unite vorbind chiar despre un 'genocid'.

China denunţă rapoartele ca fiind părtinitoare şi vorbeşte despre 'centre de formare profesională' şi pentru eradicarea extremismului.

Michelle Bachelet, Înalt Comisoar ONU, a chemat sâmbătă China să înceteze măsurile 'arbitrare şi fără discernământ' ale campaniei antiteroriste în Xinjiang, denunţând în acelaşi timp 'actele violente de extremism'.

Înaltul Comisar se află în colimatorul unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, al SUA şi al unor uiguri din afara ţării, care îi reproşează că nu critică suficient Beijingul şi că s-ar fi lăsat antrenată într-o operaţiune de comunicare orchestrată de Partidul Comunist Chinez (PCC).

'Această vizită nu era o anchetă', a reamintit Michelle Bachelet sâmbătă, dând asigurări că a putut avea cu persoanele pe care dorea să le întâlnească în Xinjiang un acces 'nesupervizat' de autorităţi.

Ea a precizat că s-a întâlnit cu membri ai societăţii civile şi cu liderul PCC din regiune.

În Xinjiang, Michelle Bachelet s-a deplasat în capitala regională Urumqi şi la Kashgar, oraş cu o importantă populaţie uigură, însă nu au fost făcut publice detalii despre itinerarul său.

Michelle Bachelet a mai declarat că guvernul din Xinjiang i-a dat asigurări că reţeaua de 'centre de formare profesională' a fost 'desfiinţată', şi că a vizitat unul din aceste foste centre.

Vizita a fost prima în China după 17 ani a unui Înalt Comisar pentru drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel