SUA trimit o nouă tranşă de ajutor militar în Ucraina: muniție pentru HIMARS, obuze și chiar antene de satelit

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de circa 275 milioane de dolari, care va cuprinde pentru prima dată antene de satelit din rezervele armatei americane, informează AFP.

Această a 24-a tranşă de asistenţă militară directă pentru Ucraina este destinată 'să răspundă nevoilor urgente de securitate şi de apărare ale Ucrainei', a indicat într-un briefing de presă o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Astfel, Washingtonul va trimite rachete de precizie pentru sistemele de artilerie HIMARS deja livrate Kievului, obuze compatibile cu celelalte sisteme de care dispun forţele ucrainene, precum şi o varietate de muniţii şi armamente antitanc.

De asemenea, Pentagonul va livra pentru prima dată Kievului patru antene de satelit.

Acestea 'nu sunt antene Starlink', a precizat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului. Ele 'le vor oferi capacităţi de comunicaţie suplimentare ucrainenilor într-un moment crucial, dar sunt diferite de ceea ce furnizează Starlink', a precizat ea.

Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că antenele de satelit ale armatei americane nu sunt menite să se 'substituie' celor ale SpaceX.

'Constatăm că infrastructurile şi reţelele electrice ucrainene sunt ţinta ruşilor, iar aceste antene aduc o capacitate suplimentară pe teren într-un moment crucial, când infrastructurile din Ucraina sunt lovite', a adăugat ea.

De la începutul războiului, SpaceX a miliardarului Elon Musk a livrat mii de terminale care permit conectarea la internet graţie constelaţiei de sateliţi care formează reţeaua Starlink.

Această nouă tranşă ridică la 17,9 miliarde de dolari ajutorul total al SUA pentru Ucraina de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie, şi la 18,5 miliarde de dolari de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel