SUA: Rusia va avea parte de multă furie dacă se retrage din Acordul de la Marea Neagră

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia se va confrunta cu ''o mare furie'' din partea multor ţări dacă se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene, care expiră la jumătatea lunii noiembrie, a avertizat joi secretarul de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine acordul", a spus Blinken în cursul unei vizite la Ottawa.

El a susţinut că o decizie a Rusiei de a pune capăt acestui acord va fi întâmpinată cu "o profundă îngrijorare" şi "multă furie de către ţările din întreaga lume care beneficiază de cerealele ucrainene".

Aşa-numitul acord de la Marea Neagră, semnat la 22 iulie sub egida ONU, a stabilit proceduri pentru 120 de zile pentru a permite exportul de cereale ucrainene blocate de război.

De asemenea, secretarul de stat american a ţinut să salute activitatea Naţiunilor Unite în semnarea acestui acord şi efectele benefice pe care le-a avut pe tot globul, în special în "ţările din Sud, în Africa, în Asia şi în alte părţi unde s-a resimţit".

Zelenski spune că Putin vrea să întârzie intenționat livrarea cerealelor ucrainene 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie "în mod deliberat" trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, relatează AFP.

"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Potrivit preşedintelui ucrainean, China, Egiptul, Bangladesh-ul, Indonezia, Irakul, Libanul sau ţările din Maghreb se află printre statele afectate de aceste întârzieri care afectează "aproximativ trei milioane de tone de alimente".

Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia.

Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel