SUA: Primul cardinal de culoare

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Wilton Daniel Gregory din Washington este primul cardinal negru din istoria catolică americană.

Gregory a fost numit de Papa Francisc în timpul unei ceremonii de instalare, sâmbătă, la Roma. Cardinalul a fost unul dintre cei 13 bărbați și singurul american, ridicat la Colegiul Cardinalilor. Din cauza pandemiei, doi episcopi, cel din Brunei și celălalt din Filipine, nu au fost prezenți la Roma pentru ceremonie, o altă premieră din istoria bisericii, potrivit Vatican News. Cei doi – monseniorul Cornelius Sim, vicar apostolic de Brunei, şi monseniorul José F. Advincula, arhiepiscop de Capiz Filipine – nu au putut fi prezenți la consistoriu din cauza pandemiei, urmând să primească mai târziu însemnele de cardinal de la un reprezentant al Sfântului Părinte.

Din cauza crizei sanitare, ceremonia din interiorul bazilicii Sf. Petru a fost limitată la aproximativ 100 de persoane. Majoritatea celor prezenți au purtat măști, însă Papa Francisc nu.

Gregory, în vârstă de 72 de ani, este deja cel mai înalt catolic negru din istoria americană. El a recunoscut pentru presa din America că s-a rugat, a scris omilii și scrisori susținătorilor și a reflectat la noul său rol. În calitate de cardinal, Gregory va fi unul dintre cei mai apropiați consilieri ai papei și unul dintre cei aproximativ 120 de bărbați care vor alege următorul pontif.

Înainte ca Francisc să-l aleagă pe Gregory ca arhiepiscop al Washingtonului anul trecut, el a servit și ca episcop în Belleville, Illinois și Atlanta. S-a născut în Chicago din părinți care nu erau catolici, dar s-au convertit la catolicism în timp ce frecventa o școală parohială.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel