SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor
SUA. Nancy Pelosi va renunţa la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Nancy Pelosi, influenta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, şi-a anunţat joi intenţia de a nu-şi mai asuma acest post în următorul legislativ rezultat după alegerile de la mijlocul mandatului, în urma cărora republicanii au obţinut majoritatea în Cameră, relatează AFP.

Pelosi, o liberală californiană în vârstă de 82 de ani, care a ocupat de două ori funcția de președinte al Camerei, a declarat că va rămâne în Congres, reprezentând San Francisco, așa cum a făcut-o timp de 35 de ani. Ea a făcut acest anunț la o zi după ce republicanii și-au asigurat o majoritate redusă în Cameră în urma alegerilor de la mijlocul mandatului de săptămâna trecută.

Preşedintele Joe Biden a transmis imediat după anunţ un comunicat în care salută în Nancy Pelosi o "apărătoare ferventă a democraţiei".

Ea a "apărat democraţia noastră de insurecţia violentă şi sângeroasă din 6 ianuarie" 2012, a adăugat Biden, referindu-se la asaltul de la Capitoliu.

Nancy Pelosi este "preşedinta Camerei Reprezentanţilor cea mai importantă din istoria noastră", a asigurat liderul de la Casa Albă.

 

Pelosi a primit aplauze din partea colegilor săi democrați

 

Pelosi a primit aplauze din partea colegilor săi democrați în momentul în care a luat loc în sală pentru a face anunțul și pe tot parcursul declarațiilor sale. Numind camera Camerei Deputaților "pământ sacru", Pelosi și-a amintit că a vizitat pentru prima dată Capitoliul în copilărie, când tatăl ei a depus jurământul în calitate de membru al Camerei.

"Democrația americană este maiestuoasă, dar este fragilă. Mulți dintre noi, aici, am fost martori ai fragilității noastre la fața locului, în mod tragic în această cameră. Și astfel, democrația trebuie să fie apărată pentru totdeauna de forțele care îi doresc răul", a spus Pelosi.

Pelosi a remarcat, de asemenea, creșterea numărului de femei și de parlamentari din rândul minorităților de când a intrat în Cameră, în 1987.

Miercuri, republicanii urmau să câștige controlul Camerei în urma alegerilor legislative de săptămâna trecută, ceea ce le va oferi o majoritate restrânsă în Cameră care le va permite să împiedice agenda legislativă a președintelui democrat Joe Biden. Democrații au păstrat controlul asupra Senatului.

Pelosi a jucat un rol central în trecerea agendei legislative a democratului Biden prin Congres, așa cum a făcut-o anterior pentru Obama. Ea a ajutat la adoptarea legii sănătății semnate de Obama în 2010, precum și la extinderea majoră a cheltuielilor pentru infrastructură și climă sub conducerea lui Biden. Ea a fost o țintă obișnuită a criticilor din partea conservatorilor americani.

 

Democrații din Camera Reprezentanților urmează să își voteze liderii pe 30 noiembrie

 

Jeffries, în vârstă de 52 de ani, ar anunța o nouă generație de conducere pentru democrați. James Clyburn, 82 de ani, a declarat că intenționează să rămână la conducere, dar nu știe ce poziție va ocupa.

Biden împlinește duminică 80 de ani. Îmbătrânirea conducerii Partidului Democrat a ridicat întrebări cu privire la următoarea sa generație, chiar dacă americanii trăiesc mai mult.

Controlul republican al Camerei, proiectat miercuri, oferă acestui partid nu numai capacitatea de a ține în frâu agenda lui Biden, ci și de a lansa anchete potențial dăunătoare din punct de vedere politic asupra administrației și familiei sale.

McCarthy, de asemenea din California, este în prezent liderul republicanilor din Cameră și va trebui să fie ales de întreaga Cameră la începutul noului an. Nu era încă clar dacă va obține suficientă susținere din partea colegilor republicani pentru a câștiga funcția de președinte, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel