SUA: "De ce ne trimitem energia către un adversar geopolitic?”. Republicanii cer o nouă interdicție pentru China de a cumpăra gaze naturale

Alexandra Curtache |
Data publicării:
SUA: "De ce ne trimitem energia către un adversar geopolitic?”. Republicanii cer o nouă interdicție pentru China de a cumpăra gaze naturale / Foto: Captură video youtube
SUA: "De ce ne trimitem energia către un adversar geopolitic?”. Republicanii cer o nouă interdicție pentru China de a cumpăra gaze naturale / Foto: Captură video youtube

Republicanii cer controale asupra achizițiilor chinezești de gaze naturale americane, în condițiile în care această țară devine cea mai mare destinație pentru exporturile americane.

Acest lucru are loc pe fondul unor îngrijorări sporite cu privire la ambițiile geopolitice ale Chinei și la puterea sa crescândă pe piețele energetice.

Președintele Xi Jinping și-a asigurat duminică controlul asupra țării pentru încă 10 ani, după ce a promis că vrea să se asigure că până în 2049 națiunea "conduce lumea în ceea ce privește puterea națională compozită și influența internațională", conform Daily Mail.

 

Rezultatul este un semnal de alarmă în rândul liderilor americani

 

Rezultatul este un semnal de alarmă în rândul liderilor americani, în condițiile în care companiile chineze cumpără aproape jumătate din gazul pe care companiile americane au acceptat să îl exporte în cursul anului trecut. 

„Sunt din ce în ce mai îngrijorat de rapoartele publice considerabile potrivit cărora companiile energetice controlate de [Partidul Comunist Chinez] amenință interesele de securitate națională și de politică externă ale SUA”, a declarat pentru Politico reprezentantul Michael McCaul (republican din Texas), republicanul cu cel mai înalt rang în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților. 

Aceasta vine după ce Beijingul a semnat o serie de acorduri pe termen lung privind GNL, în încercarea de a respecta termenii acordurilor comerciale cu administrația Trump, care îi cereau să crească importurile din SUA. 

 

Furnizorii americani și cumpărătorii chinezi au încheiat 17 acorduri,

 

Din 2021, furnizorii americani și cumpărătorii chinezi au încheiat 17 acorduri, potrivit Wall Street Journal, pentru aproximativ 19 milioane de tone metrice de GNL pe an.

În mod ironic, problema ar putea deveni acum un punct de interes pentru republicani după alegerile de la jumătatea mandatului de luna viitoare, potrivit lui Michael Catanzaro, un consilier pe probleme de energie la Casa Albă a lui Trump.

'Există o anumită îngrijorare exprimată în legătură cu exportul de GNL de către SUA către China, cu gândul de ce trimitem energia noastră unui adversar geopolitic?", a declarat el marți, la un eveniment dedicat gazelor naturale.

 

Republicanii acordă o atenție specială companiei chineze National Offshore Oil Corporation

 

Aceasta a fost trecută pe lista neagră în 2021 ca fiind o armă a Armatei Populare de Eliberare și acuzată că intimidează vecinii din Marea Chinei de Sud cu programele sale agresive de explorare.

Mai puțin de un an mai târziu, a reușit să semneze un acord pentru a cumpăra 3,5 milioane de tone de gaze naturale americane în fiecare an, în următorii 20 de ani.  

 

Membrii Comisiei de Informații a Senatului au cerut o examinare mai amănunțită

 

Mark Warner (D-Va.), președintele comisiei, a declarat că Departamentul de Comerț "ar trebui să revizuiască aceste tranzacții pentru a determina dacă aceste companii ar trebui să fie" trecute pe lista neagră.

'Orice companie conectată la PCC merită o examinare suplimentară din partea autorităților de reglementare americane', a declarat senatorul de Florida Marco Rubio.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel